Wednesday, December 30, 2009

The Last Entry

1212 AM

entry ni adalah entry yang terakhir. untuk tahun ini. heh. since last week macam2 nak cerita kat cni tapi diri ini tersangatlah busy sampai kadang2 rasa cam nak mengamuk ngn semua org. x pasal2 kot. start last week dengan night posting 12 hours tu ditambah dengan common programme yang wat pening kepala je. and boleh plak diorang nak add on end posting exam plak. memang terbaek.

and now dah masuk poting psychiatry. lega rasa rilek sket. tapi everyday ade game la plak. monday futsal then netball selasa. siap lebam2 la kaki. dah macam budak kena dera dah ni. suppose arini ade volley. sebab hujan so kena posponed ke next week. haish x abih lagi la game ni. penat den. sakit2 satu badan dibuatnya.

but teringt last week sangat besh. mak baru balik dari mekah. bufday celebration anak2 and sis yang dah menjadikan rumah tu cam kfc cawangan sungkai. haha. hari2 celebrate bufday lagi la terbaek.and last weekend jgak g kenduri zipang kawen. ni pun terbaek gak. gila besh jumpe member2 taayah yang rasa cam ada la gak dekat 7 tahun x jumpe. gila terharu ramai lagi yang boleh cam n ingat wajah ayu ini. haha. and otw nak ablik emalak boleh plak jumpe nuoi kat bus station. rupenye die pun nak g melaka and bus yang sama. apalagi kitorang pun wat cam bas sndiri la kan. sian gila makcik seblah tu konfim xleh tido dengar gelak tawa kitorang. haha. and tomorrow im going back to subang. lepak2 before g block exam isnin depan. haha terbaek betul merosakkan mood cuti new year.

and lately my laptop dah menunjukkan symptoms2 keuzurannya. xtau la kena virus ke ape cam dah bengong menyebabkan bertambah malas rasa nak online. so rasanya akan bertambah berhabuk lagi la blog ni. hehe. orry entry ni xde gambar coz x transfer pun lagi gbr dr cam. malas teramat.





nota kaki: bilikku macam tongkang pecah malas and busy punya pasal




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah

12:52 PM

salam maal hijrah. marilah kita berhijrah menjadi lebih baik. insyaAllah. video kat bawah ni memang tiada kaitan ok. saja letak sebab suka lagu ni. cerita dia biasa2 aje.






nota kaki: pemergiannya tidak dikesali tetapi ketiadaannya sangat meninggalkan kesan






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Saturday, December 12, 2009

C.I.N.T.A

3:01 AM

Cinta adalah kekuatan yang mampu
Mengubah duri jadi mawar
Mengubah cuka jadi anggur
Mengubah sedih jadi riang
Mengubah amarah jadi ramah
Mangubah musibah jadi muhibbah
Itulah cinta
~Ayatul Husna




Sekalipun cinta telah kuuraikan dan ku jelaskan panjang lebar,
Namun jika cinta kudatangi
Aku jadi malu pada keterangan ku sendiri
Meskipun lidahku telah mampu menguraikan
Namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang
Sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya
Kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta
Dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya
Bagaikan keldai terbaring dalam lumpur
Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan

~Anna Althafunnisa




nota kaki: takziah kepada Teh Afifah. Allah lebih mencintai suamimu. Al-Fatihah






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Tuesday, December 8, 2009

TV Yang Kasihan

12:44 AM

since balik cuti sem tu, tak berhenti2 saya mengajak cik nat untuk membeli aerial tv baru kerana saya kasihan dengan tv kat rumah sewa kitorang yang hanya dapat tv3 and tv2. x ke kesian tu. walaupun dah banyak kali memujuk hinggakan iwa cakap lebih baik beli rice cooker baru dari beli aerial tv, kitorang x beli2 jugak aerial tv baru. haha. kesimpulannya baiklah jangan tengok tv. nur kasih pun dah habis bukan ada citer besh nak tengok lagi memandangkan kitorang punye feveret hanyalah nur kasih. haha. and setiap kali memujuk cik nat itulah saya mengutarakan alangkah seronoknya kalau dapat channel lain coz boleh tengok idola kecil kat tv9. haha. serius idola kecil dah menjadi realiti tv feveret saya skang sebab bila budak2 yang menyanyi macam sangat comel dan x buruk cam orang besar. haha.so last saturday kerana x dapat channel tv9 maka terpaksalah saya membuka online tv9 untuk menonton idola kecil kesayangan. hee~. last week punya episod sedih ok bila sam nak ganti tempat nurul untuk kena eliminate. sadis gila coz sam nyanyi sedap n cumil. dah la malas nak cakap dah coz korang sure kutuk gak sebab suke tengok idola kecil kan. nyampah la korang ni. sporting la sket.


but before stop, introducing my feveret contestant------> azzam (dia sangat comel n suara besh)




and last week sam nyanyi sangta besh. menusuk kalbu gitu. haha poyo.






and sam tarik diri at the ending. serius x tipu menyentuh hati. apa pasal xtau la.





nota kaki : jelita or saya yang lebih comel? haha





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Thursday, December 3, 2009

Kenapa Lambat Nak Panas?

8:55 PM

esok ada presentation OnG dengan Dr Sacschi. ye saya memang x suka. dan saya tak siapkan lagi slide nak present esok sebab saya ala-ala pening apa yang patut saya letak dalam slide tu nanti. saya malas memang. salah. saya memang malas. next week dah x payah pergi muar selama 3 weeks but isnin depan ada lagi 1 block test. saya makin malas. kenapa susah sangat nak dapat momentum untuk start study. kata kak eza dan marie "selerakkanlah bilik tu. bilik kemas sangat x boleh study kot. haha" hebat2 penangan kekemasan bilik hingga tidak boleh study rasa cam terus nak mengemas bilik. yela tu. baik g wat slide cepat kang sampai pagi x tido kang.




nota kaki: apsal tetibe saya membahasakan diri saya-saya (rasa seperti budak baik)





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Monday, November 30, 2009

Apsal ek?

5:16 PM

lately everything rasa cam x kena. tension without no reason. serius x tau apsal. lagi2 tengah posting OnG ni. suppose posting ni chill je. xde la sestress surgery and medicine but why? dah masuk 3rd week dah but still xde mood. frustrating betul la. dah la asyik nak balik rumah je rasa. asyik tetibe rasa homesick. padahal dah tau xde orang kat umah kan. apakah jenis perasaan yang cam x besh ni. x suka2!!!!!!!!!!



nota kaki: saya sebenarnya rindu dekat emak tetibe (tetibe guna saya ni apahal?)






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Monday, November 23, 2009

Tabiat Buruk Saya

8:22 PM

rajin pulak jelita update blog sekarang ek. ok xde kena mengena dengan title entry ni. actually tetibe jelita cam nak muhasabah diri malam ni. so jelita nak berkongsi tabiat buruk jelita yang dari dulu sampai sekarang susah sangat nak ubah. memandangkan jelita duk hostel dari form 1 so perasaan setiap kali nak balik rumah tu memang seronok. and 1 perangai buruk dekat rumah adalah kemalasan yang amat untuk mengaji Al-Quran. kalau duduk tempat lain selain rumah insyaAllah rajin la jugak jelita baca quran setiap lepas maghrib tapi kalau balik rumah memang liat sangat jadinya. lebih2 lagi bila balik rumah ada adik beradik yang lain. bertambah malas jadinya dengan semangat nak main dengan anak sedara lagi. haha xde kaitan pun kot.

and last holiday jelita gagahkan diri untuk ubah perangai buruk ni. memang memerlukan sepenuh tenaga la jugak padahal xde orang lain pun kat rumah. and bertahan la beberapa malam je. hehe. but ada satu malam tu lepas mengaji, jelita pun baring2 sambil nak tunggu isyak. so dari tak buat apa jelita pun amik quran dan baca tafsir. lega, berdosa and kerdil. itula yang jelita rasa masa tu. so kat sini jelita nak kongsi sikit ayat2 yang jelita rasa cam terkesan gitu. mana tau terkesan kat korang jugak ke kan. hehe.


Az-Zumar (39: 8)
- Dan apabila manusia itu ditimpa kemudharatan, dia memohon pertolongan kepada Tuhannya dengan kembali kepada-Nya; kemudian apabila Tuhan memberikan nikmatNya kepada dirinya, lupalah dia akan kemudharatn yang pernah dia berdoa kepada Allah untuk menghilangkannya sebelum itu, dan dia mengada-adakan sekutu-sekutu bagi Allah untuk menyesatkan manusia dari jalanNya. Katakanlah: "bersenang-senanglah dengan kekafiranmu itu sementara waktu; sesungguhnya kamu termasuk penghuni neraka."


Az-Zumar (39:49)
- Maka apabila manusia ditimpa bahaya ia menyeru Kami, kemudian apabila kami berikan kepadanya nikmat dari Kami ia berkata "Sesungguhnya aku diberi nikmat iu hanyalah kerana kepintaranku". Sebenarnya itu adalah ujian, tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahuinya.


Az-Zumar (39:53)
- Katakanlah : " Wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa- dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang"


Az-Zumar (39:70)
- Dan disempurnakan bagi tiap-tiap jiwa, balasan apa yang telah dikerjakannya dan Dia lebih mengetahui apa yang mereka kerjakan.



dulu ada orang pernah berpesan pada jelita, "wanita itu adalah senjata syaitan yang tersembunyi, so berusahalah supaya tak termasuk dalam golongan wanita2 senjata syaitan". thanks a lot for that.







nota kaki: Maka apakah mereka tidak memerhatikan Al-Quran ataukah hati mereka terkunci? (47:24)




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Sunday, November 22, 2009

Hikmah Di Sebalik Kejadian

6:52 PM

masa last semester holiday, other than pergi elektif, almost 2 weeks la jugak duk umah goyang kaki. and kerana tiada pekerjaan tetap di rumah selain dari tengok tv, banyak masa dihabiskan dengan berfikir (atau lebih tepat berangan). and one thing yang tetibe rasa cam bersyukur masa tu is 'ada hikmah disebalik kejadian'. rasanya x payah la disebut apakah kejadian tu tapi somehow i guess it make me become someone else. maybe worse or maybe better. suatu hari tu macam tetiba ada satu feeling yang datang yang buat rasa sangat lega for all the things that happened. bila duduk lepak dengan mak petang2 sambil tengok tv i guess i start to understand it better. sekarang even the smallest thing that happen i like to think that way. "mesti hikmah di sebalik semua ni". okla mesti pening kan. jelita bagi contoh la ek.

contoh 1

sehari sebelum balik melaka, jelita mesej one friend ajak lepak kat kl and surprisingly the reply is "sape ni?" kerana jelita seorang yang berfikiran jauh so jelita x reply mesej tu. and the result is jelita sampai melaka pukul 1 lebih ahad tu. so sepetang tu jelita mengemas bilik yang macam tongkang pecah dengan intensifnya. nampak x hikmah kejadian ni. even x dapat lepak ngn member xpe la coz kalu x konfim hari isnin pun jelita x leh nak tido dalam bilik tu lagi.


contoh 2

mula2 rasa malas sangat nak pergi elektif awal2 coz sume orang x start lagi masa tu but guess wat jelita habis awal. so masa mak nak g haji jelita dah ada kat rumah. xke hikmah itu sangat besh.even duduk rumah lama2 menyebabkan perasaan malas nak balik kolej membuak2. one day masa jelita bermandi manda dengan my sis, die pun cakap the same thing. ada hikmah jugak semua ni kalau x mesti susah sekarang ni. sigh. xtau ape perasaan masa tu. sedih, lega bercampur baur.but alhamdulillah.


so after all these, jelita tought jelita dah jumpe hikmah di sebalik kejadian tu. lega rasanya. tapi why arini bila i go back 'there' tetibe timbul satu perasaan pelik. i dunno if dat is wat people 'rindu' or just 'im still stuck there'. whatever it is there is one thing for sure semua tu is history. i will never go back there again! fullstop.




nota kaki: tak mungkin kerana sayang-alyah. jika kita berhenti hari ini, kita takkan apa yang esok akan sajikan untuk kita. be glad we not given up.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Friday, November 20, 2009

Please Please

2:40 PM

dah almost a week start new sem. yeah. and guess what nex monday dah ada block test. yeah bravo2 syabas bete. tersangat kagum dengan kesungguhan kolej ni memperbanyakkan test sejak dua mejak ni. ok la tu je nak bagi tau. and tetibe kan rasa cam nak menujukan lagu kepada kak aima. kak aima sila terharu. (mesti kak aima baca ni sambil confuse apsal nak tujukan lagu kat aku plak. haha.) jawapannya saja2 dah tetibe tertaip nama kak aima nak buat cmne kan. hehe.






Remember all the things we wanted
Now all our memories they're haunted
We were always meant to say goodbye
Even with our fists held high
It never would've worked out right
We were never meant for do or die
I didn't want us to burn out
I didn't come here to hold you, now I can't stop
I want you to know that it doesn't matter
Where we take this road someone's gotta go
And I want you to know you couldn't have loved me better
But I want you to move on so I'm already gone
Looking at you makes it harder
But I know that you'll find another
That doesn't always make you want to cry
Started with a perfect kiss then we could feel the poison set in
Perfect couldn't keep this love alive
You know that I love you so, I love you enough to let you go
I'm already gone, already gone
You can't make it feel right when you know that it's wrong
I'm already gone, already gone
There's no moving on so I'm already gone





nota kaki: i just want you to know that im moving on.




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Thursday, November 19, 2009

Aiman Tak Kisah

9:02 PM

mesti siap tulis entry ni b4 kul 930. ok this is a story of Mohd Aiman Wafiy dengan makciknye yang Jelita.


Aiman: Ape die naik bukit turun bukit naik bukit turun bukit jupe tiang ade titik lepas tu tiang xde titik lepas tu jupe kolam.
Makcik: terdengar Haziq bisik jawapan kat belakang. hehe makcik dah tau (korang nak tau pikir la sendiri)
skip babak yang x penting.
Aiman: makcik tengok x cerita Cinta Dugung dan Duyung (x sure maybe terbalik kot)?
Makcik: x tengok. bukan besh pun cerita tu.
Aiman : Besh la makcik (budak2 cerita cmni pun suka). tapi sebenarnya aiman bukan suka sgt pun. aiman cuma suka lagu yang last tu je (control macho plak dia)
Makcik : lagu ape?
Aiman: aku bukanlah superman, aku juga bisa nangis (sambil menyanyi dengan agak sedapnya)
Makcik: owh lagu tu ke. ape yang Aiman suka?
Aiman : sebab budak sekolah aiman kan makcik diorang nyanyi lain. diorang nyanyi camni
"aku bukanlah superman, aku juga bisa romen". haha (aiman gelak besar)
Makcik: aiman sukala tu ek. ke aiman yang ajar kawan2 ni (dengan nada seorang makcik yang tegas)
Aiman: bukan aiman yang reka. aiman dengar je.
Makcik : gatal la aiman ni.

budak2 zaman sekarang kecik2 dah pandai bende2 camni. time kita kecik2 dulu naif je. hee~

Aiman: alaa makcik budak sekolah aiman teruk. lepas pendidikan jasmani kan, budak laki ajak budak perempuan g bilik persalinan (budak2 guna ayat skema aje). masa tu cikgu takda. diorang main lari2 la.
Makcik: ke aiman pun ikut skali.
Aiman: mana ada, aiman duduk dalam kelas je.
Makcik: alaa aiman memang la mana ade bersukan sebab tu badan dah debab. haha (sekarang saya pula gelak besar dengan diorang)
Aiman: alaa biarlah.:P aiman x kisah.


bagus aiman sebab x kisah x aktif bersukan asalkan tetap disukai cikgu sebab selalu periksa no 1. syabas bete. makcik memang bangga dengan aiman. biarlah badan debab asal jangan ikut perangai kawan2 yang x elok. gila macam makcik mithali ni. harap maklum nama sekolah aiman terpaksa dirahsiakan untuk tidak menjatuhkan nama baik sekolah. Sekian.





nota kaki: biar badan debab asal otak x lembab. hidup aiman!!






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Tuesday, November 17, 2009

I Thought Im Gonna Cry II

5:54PM


gambar2 berikut adalah sepanjang malam menunggu mak naik flight ke mekah.














time ni paling sayu



and like i said, i thought im gonna cry tapi x. menangis dalam hati je sebab selalu jelita yang tinggalkan mak. baru padan muka ko rasakan bila mak plak yang tinggalkan ko. haha. but my sis cakap abang yang menangis. cisss abang dah curi babak tu dari jelita.



eh eh tertinggal azaim pun ada anta tok malam (dah pagi sebenarnye) tu








nota kaki: sedihnya bila kena tinggal. nak raya kat mana nanti?







~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALY KNOWS~

Monday, November 16, 2009

I Thought Im Gonna Cry

tetibe malas plak nak tulis.
esok la plak sambung. 
x larat esok nak g muar. 
chow.





nota kaki: hati sayu teringat kat mak







~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Wednesday, November 11, 2009

Nobody Win When Everyone's Losing

auto published entry


It's never enough to say I'm sorry
It's never enough to say I care
But I'm caught between what you
Wanted from me, and knowing
If I give that to ya
I might just disappear.

Nobody wins when everyone's losing

Oh, it's like

One step forward and two steps back
No matter what I do you're always mad
And I can't change your mind,

Oh, it's like

Trying to turn around on a one way street
I can't give you what you want
And it's killing me and I, I'm starting to see
Maybe we're not meant to be

It's never enough to say I love you
No, it's never enough to say I try
It's hard to believe that's there's
No way out for you and me
And it seems to be,
The story of our life

Nobody wins when everyone's losing

It's like one step forward and two steps back
No matter what I do you're always mad
And I can't change your mind, oh

It's like trying to turn around on a
One way street. I can't give
You what you want and it's killing me
And I, I'm starting to see
That maybe we're not meant to be

There's still time to turn this around
Should we be building this up
Instead of tearing it down
But I keep thinking
Maybe it's too late.

It's like one step forward
And two steps back,
No matter what I do
You're always mad
And I, can't change your mind, oh

It's like tryin to turn around
On a one way street
I can't give you what you want
And it's killing me and I,
I finally see,
Baby that we're not meant to be

It's like one step forward,
And two steps back,
No matter what I do
You're always mad,
And I, Baby I'm sorry to see,
Maybe that we're not meant to be












nota kaki: i fall in love with my stereo








~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Tuesday, November 10, 2009

Don't Judge Me, You Don't Know Me

auto published entry

arini adalah 20 syawal. tapi apa yang jelita nak cerita ni berlaku pada 2 syawal. yeah balik ke melaka pada 2 syawal bukanlah satu perkara yang amat dinantikan. cam hampeh korang tau x. naik bas, naik putra lrt and sampai la kl sentral. it was almost 7pm. memandangkan janji nak balik kul 9 so i decide tu lepak dulu kat surau kl sentral tu. dengan sekilas pandang je konfim orang tau jelita baru balik kampung dengan beg hijau strikingku itu. tetibe rasa cam nak g toilet so tanpa berfikir panjang suka hati tinggal je beg hijau tu kat dalam surau. and at dat time it was empty. xde satu makhluk pun. bila balik dari toilet tengok ade selipar hijau (hijau lagi) kat pintu.perlahan2 try nak menjenguk ke dalam.


mak engkau tetibe ade sorang pompuan ni yang ku panggil budak (coz nampak cam budak lepas spm je) berlari muncul depan pintu. terkejut den dibuatnye. at first macam pandang sekilas je tapi cam terfikir eh die pakai short ke? owh alhamdulillah at least pakai short pun ingat nak solat kan even di hujung2 waktu. kitorang sembang kejap. tak tau kenapa dalam hati jelita masa tu cakap baik budak ni. wah gaya cakap macam ustazah plak dah. berdua dalam surau tu jelita just perhatikan je budak ni. after die solat die terus tido atas sejadah tu. dalam hati jelita (banyak plak dalam hati dia) cakap cam penat je die ni. 2 3 minit before maghrib tetibe budak ni terjaga and terus bersiap, dia cakap " ya Allah, macam mana boleh tertido plak ni" owh rupenye die tertido.hehe. ingatkan die saja nak tido tadi. by that time masuklah seorang ibu bersama 2 orang anak dia. budak ni dah cam malu "janganlah pandang sini, dahla pakai skirt pendek ni" owh rupenye jelita tersilap tadi bukan short pant but skirt. and jelita tersilap jugak ingatkan dia saja tido nak tunggu maghrib rupenye tertido. hehe.



lepas siap budak tu lipat telekung and sejadah die terus nak blah la. jelita hanya tersenyum je kat dia. die pun jalan ke pintu nak keluar. tetibe die patah balik and datang dekat jelita "selamat hari raya kak" jelita terkejut and senyum and wish selamat gak. tetibe terharu kat situ. serius x tipu. haha. after jelita dah maghrib and buat sume yang patut untuk habiskan masa sampai la kul 8. sambil jelita bersiap nak blah tu tetibe budak tu datang balik untuk solat maghrib. skali lagi dalam hati jelita cakap bagus jugak budak ni. and jelita pun blah. tiada lagi sesi bersenyum2


ape la yang dibebelkan panjang2 ni. macam x besh langsung cerita ni. tapi sebenarnya budak ni membuatkan jelita berfikir supaya don't judge a book by its cover. ramai yang pakai tudung pun selamba yaya je x solat. tapi janganlah salah anggap jelita suruh korang berskirt pendek plak ek. bende ni jugak buat jelita berfikir mana lebih baik-bertudung and menutup aurat tapi x solat atau berskirt pendek tapi x tinggal solat?

"berkat x berkat tu kite serah pada Allah jela dik ek"- antara garisan



~sekadar memberi gambaran~




nota kaki: x kisah orang nak cakap apa pasal aku. even u judge me, u still dunno me





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Friday, October 9, 2009

Zaman Muda Remaja

1: 06 PM


actually jelita masih di melaka. haha poyo. tiket untuk ke kb semalam dah abih so arini baru ade tiket. bajet hebat ke ape nak g beli tiket on d spot. ^tukar mood sekarang^

kelantan dulu pernah ku bilang sebagai tempat tumpahnya darah 'congo'. bersama geng2 etok yang entah siapa bagi gelaran, yang dimeluat oleh cikgu dan dimenyampah oleh senior (agaknye lah aku rasa cam geng2 otai aku x ingat nama mereka). masih segar diingatan saat nama ku dijerit oleh cikgu sarina dan rhyna hingga kedengaran seluruh blok hostel. sungguh hebat mereka konfim bleh jadi commander kawat. hee~

sungguh manis juga memori memonteng ceramah ape ntah aku lupe lagi namanye hingga kami terpaksa menunjukkan bakat melukis gambar2 mitosis and miosis itu. tapi aku sudah lupa fasa2 mitosis itu sebenarnya. memang hampeh. tidak mungkin juga ku lupa kenangan menyeberang sungai golok di pagi hari tanpa mandi. (saya menyeberang naik sampan la bukan berenang). dan juga peristiwa kakiku digilis tayar taxi di perhentian taxi kb. terlalu banyak untuk ku coretkan di sini. sangat seronok korang silalah percaya. back to normal now!



~and here they are~



~disitu suci terpancar~



~never know volleyball without them~



back to normal la wei. already miss them so much. padipin, bunjut, achik, mcyeen, aqah, aainaa, suzy gonggok and mcda. d original etok. haha. entry ini juga kosong seperti yang selalunya.






nota kaki: masih muda di hati (young at heart)







~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Dont Give Up

420 PM

jelita wont be writing here for a while coz im off to kota bharu tonight. ecece dah2 x payah nak speaking cam hampeh dah.

In this proud land we grew up strong
We were wanted all along
I was taught to fight, taught to win
I never thought I could fail

No fight left or so it seems
I am a man whose dreams have all deserted
Ive changed my face, Ive changed my name
But no one wants you when you lose

Dont give up
cos you have friends
Dont give up
Youre not beaten yet
Dont give up
I know you can make it good

Though I saw it all around
Never thought I could be affected
Thought that wed be the last to go
It is so strange the way things turn

Drove the night toward my home
The place that I was born, on the lakeside
As daylight broke, I saw the earth
The trees had burned down to the ground

Dont give up
You still have us
Dont give up
We dont need much of anything
Dont give up
cause somewhere theres a place
Where we belong

Rest your head
You worry too much
Its going to be alright
When times get rough
You can fall back on us
Dont give up
Please dont give up

got to walk out of here
I cant take anymore
Going to stand on that bridge
Keep my eyes down below
Whatever may come
And whatever may go
That rivers flowing
That rivers flowing

Moved on to another town
Tried hard to settle down
For every job, so many men
So many men no-one needs

Dont give up
cause you have friends
Dont give up
Youre not the only one
Dont give up
No reason to be ashamed
Dont give up
You still have us
Dont give up now
Were proud of who you are
Dont give up
You know its never been easy
Dont give up
cause I believe theres the a place
Theres a place where we belong
 
 
 
 
seriusly lagu ni langsung x besh. korang sume tolong jangan dengar tapi saja nak letak lirik die kat sini. i hope it give some inspiration. manipal inspired by life. cetpodah. dear frens be strong.




nota kaki: im not good at words thats why i always use song.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

Monday, September 28, 2009

Wish Myself Well

12:05 AM

jelita tidaklah kurang sihat. kalau pun ada maybe dari segi mental sahaja. did you know

What does it means to live in one's own skin?

it means to be comfortable, satisfied with yourself, who you are, the way your life is.is this sound sweet? i dunno.

and anybody know katie herzig? i dunno russian, dutch or juz an american maybe. but i love this song. and dun ask me why all of the sudden im writing in english here. i will back to normal soon. i wish.









nota kaki: feel like years x tulis blog. gedik ok.




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Thursday, September 17, 2009

Dendang Perantau

8:08 AM

salam everyone. dah nak abih ramadhan baru jelita sedar selama ni jelita buat post jarang nak bagi salam dulu. hehe. apakah motif post ni. i've been very busy lately not for raya but for exam. tapi apapun raya tetap kena balik even macam x patut balik coz tau kat umah konfim kena buat kuih 24 jam. maybe lagi 2 jam jelita akan bertolak ke KL ngan my girlfriend jannah. mostly budak yang memang nak balik raya dah balik rumah dah pun. yang tinggal semuanya mereka yang berhati tegar nak beraya di melaka even melaka bukanlah kampung halaman tempat mereka bermain guli time kecik2 dulu.

dah nampak bibit2 akan merepek kalau terus dibiarkan so better jelita cepat2 stret to d point je. dengan hati tulus ikhlas jelita nak ucapkan



SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHIR BATIN




&


GOOD LUCK TO ALL MY FRIENDS 
YANG STILL FIGHTING FOR P2S1







nota kaki: doa kalian amat kami harapkan. sekian terima kasih.







~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

Thursday, September 10, 2009

Apa Saya Buat Bila Dah Nak Exam?

10:23 PM

dah boleh kira dengan jari berapa hari je lagi tinggal until raya exam final. huahua. so what are my preparation?


  • release tension. tonton muvi besh.
     
                  
    •   gedik layan series melayu. wadi unung. so ari2 pun korang dengar jelita nyanyi lagu siti melawan kesepian.





     
    •  g shopping raya. even balik raya sehari je.tudung raya dah beli padahal baju raya pun xde lagi. kasut pun dah ready. gila ape.


     


    • masa untuk study. nampak je cam rajin padahal otak kosong. camne wei nak g exam ni.








     nota kaki: tahniah to kak milah for safely delivered a baby boy on 090909. cantik btol date tu...




    ~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

    Wednesday, September 2, 2009

    Tragedi Di Bulan Puasa

    4:26 PM

    arini dah bape ari ek kite pose. sekejap je masa berlalu. terkenang zaman berpuasa kat mrsm dulu2. pembahagian tugas adalah part yang paling besh. bilik no bape ek 104 rasanye. walaupun ahli bilik mengikut registration ngan sekolah hanyalah 4 orang tapi ahli tetap yang lain memang ramai. sape lagi kalau bukan aqah n skali skala farah pun memeriahkan lagi bilik kitorang yang sekangkang kera tu.

    every morning area kul 4 lbh kot so sorang2 pun bangun. aqah and padipin petugas pengambil makanan kat dewan selera. sebab kenapa tugas ni tak diberikan kat jelita sebab jelita adalah orang yang kalau bangun pagi malas nak gerak banyak2. kalau boleh nak buka mata je tunggu orang suap sahur. cam biasa la diorang berdua sarung jubah amik tupperware gila gedabak bersaiz ukuran 25x14x10cm. approximately la kan. haha. gila la jelita mana pernah ukur kot tupperware tu besar mana. ade lebih kurang 3 tupperware. 1 untuk nasi sahaja. kuat makan sume orang time ni. haha. lagipun tu untuk kapasiti berapa banyak perut kan. teramat la logik kot. satu untuk lauk yang berkuah contohnya ikan sardin masak pedas yang ntah bape kali diorang masak untuk sahur. dalam sebulan tu adela 5 6 kali je kot lauk lain time sahur. satu tupperware lagi buh ape ek. terlupe dah jelita. cam ade satu lauk lagi maybe telur goreng or sayur2. itulah rutin hariannye.

    dahtu ape tugas jelita. hampeh je kan bagi keje kat orang lain sume die sedap je bangun tido makan je ek. tugas jelita mestilah pencuci pinggan mangkuk. x silap tugas ni dilakukan dengan farah x pun cik puan tirah. dah jadi puan dah rumate jelita sorang ni. ish2. kitorang memang kumpulan bersahur yang terbaek. haha. tapi masa tu sume orang berebut nak tido kat katil jelita yang cam besh tu. lagi aqah and farah. boleh tido bertiga katil bujang tu. cuba la bayangkan betapa comel lotehnye masa tu sampaikan boleh berhimpit camtu. nak wat camne kan sekarang badan sorang2 dah tembam otak gila2 mengatasi segalanya. and cam biasa pengalaman solat terawih kat sekolah. even kitorang selalu skip jemaah maghrib kat surau kitorang memang rajin g jemaah untuk terawih. dah2 puji diri sendiri plak nampak. and jelita masih ingat perangai jelita yang gila masa tu cam baek terlebih and rasa cam x puas hati tengok orang x solat witir lepas solat terawih. mula2 jelita diamkan even rasa cam nak g tegur je budak2 tu. (x semena2 x betul budak pompuan sorang ni). korang tau last2 jelita buat ape. jelita mesej ustaz zabidi masa tu dengan menyamar sebagai farah (coz guna hp die masa tu) and menyampaikan soalan nape diorang tu x buat solat witir dengan alasan malam nanti nak bangun solat sunat lain so xleh la buat witir lagi and x boleh ke kalau dah wat witir nak wat solat sunat lagi malam tu. amik ko panjang gile soklan. and x sangka ustaz terus bagi explaination after solat maghrib d next day. tetibe rasa cam puas hati. tengok gila x gile jelita ni. ikut suke orang la wei nak wat witir ke xnk. gile busybody minah sorang ni.

     ~rindu sekolah~

    banyak la pengalaman masa puasa kat mrsm dulu coz masa tu dah nak dekat spm. tinggal kitorang je kat sekolah. and ada 1 time tu dipendekkan cerita terkantoi ponteng kelas and kena panggil jupe pengetua. and ada cikgu2 yang buat tuduhan cakap kitorang x pergi solat terawih and tido dalam bilik. terkecik hati gila masa ni coz bukan kitorang yang buat tapi kitorang yang kena tuduh.kalau muka dah ade cop mohor gang ganster sekolah camtu la jadinya. tetibe emo lak kan. hehe. banyaknye kenangan kat sekolah dulu2. rindu la duk sekolah boleh selalu buat jahat tapi tetap menjadi kesayangan cikgu. haha. perasan siot sape lah cikgu yang sayang tu. uhuk2. banyaknye kenangan besh2 kat sekolah. rindu nak nyorok dalam loker, bawah katil, bagi cikgu terjerit2 satu hostel sebab x jupe kita, masuk bilik pengetua and kena rotan. gila betul dah minah jelita ni. kena rotan pun rindu jugak ke wei. haha. tetibe rasa sayu sebab tetibe rasa cam diri dah tua. uhuk2. nak blah la dulu. daa~





    nota kaki: ketensenan untuk exam adalah prediposing factor untuk jelita rindu time hebat di sekolah.




    ~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

    Friday, August 28, 2009

    Balik Kampung

    4:42 PM

    at last dapat balik rumah. even sekejap je. but this maybe 2nd last time balik before exam. raya harap2nye dapat la balik. dah la tak beli pun tiket nak balik. ade ke patut macam tu. actually banyak sangat nak cerita cot cet kat sini tapi sekejap lagi maybe intan dah sampai. so xleh buat entry panjang2. nowadays memang busy sket lagi2 dah nak dekat exam ni. tambah2 lagi dah nak dekat dengan end posting surgery. keje bertimbun2 sampai rasa malas nak buat dah. pape pun balik kampung tanam jagung tu penting. hehe. ok daa~



    nota kaki: selamat hari merdeka untuk semua.





    ~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

    Friday, August 21, 2009

    Hurmmm

    3:54 PM

    jelita sedang berfikir2 untuk merajinkan diri ke dapur n masak sambal ikan bilis goreng.eh betul ke nama die camni. so nanti boleh simpan and buat lauk time sahur. tapi malas mengatasi segalanya. haha.

    actually jelita tidaklah berniat untuk membuat post tentang ikan bilis mahu pun sambal. tapi jelita sedang mencari formula bagaimana untuk membuat dan memberikan diagnosis yang lengkap. (diagnosis ini valid untuk penyakit je ek) korang faham  x maksud jelita ni apa? maksudnye macam bila doktor tanya "so what is your diagnosis?" jelita boleh jawab dengan lancar n the diagnosis is complete. siapa boleh bagi formula yang senang? ntah pape je soklan ni. dahla nak g fikir la kejap. daa~


    ~sedap kan korang wat sahur~


    nota kaki: salam ramadhan untuk semua




    ~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

    Tuesday, August 18, 2009

    Alhamdulillah

    5:21 PM

    Alhamdulillah akhirnya berjaya jugak jelita mengupdate blog. haha. rasa macam lama je x mengupdate blog dengan entry yang lebih bermakna. sila nilai sendiri adakah entry ni penuh makna. haha.

    Alhamdulillah duit buku RM1000 yang MARA janjikan masih belum masuk. ALHAMDULILLAH sebab still ade lagi duit nak buat belanja hari. syukur2 masih berjaya menggrab satu long cardigan yang baru. hehe.

    Alhamdulillah isnin lepas dah habis end posting surgery at least for clinical part. so dah habislah clinical end posting for this semester. ALHAMDULILLAH even mula2 macam tak ade case yang menarik tertarik untuk diambil for exam tapi jelita beranikan diri ambil jugak case nasopharyngeal carcinoma. tawakal je even x pernah ambil case ni before this and dengan jiwa kental tetiba time exam punya bijak g pilih case tu. and ALHAMDULILLAH even i wont say i did really well but i guess for a first timer like me it is not that bad la. haha. adakah ini satu bentuk masuk bakul angkat sendiri? and thanks to sahabat yang sanggup berpenat lelah demi jelita. moga jasa kalian dibalas di hari kemudian.

    Alhamdulillah masih sihat dalam keadaan ramai orang diserang demam2, batuk and symptoms of H1N1. ALHAMDULILLAH even dah dua kali accident bulan ni masih selamat dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan. mungkin panjang lagi umur ni. hinggakan semua orang menyarankan supaya jelita tidak lagi menaiki kereta siapa2 takut orang tu plak accident lepas ni. macam perempuan pembawa sial je. ceh!

    Alhamdulillah lagi berapa hari je lagi nak masuk Ramadhan. ok seriously yang ni berjaya buat hati jelita paling rasa happy and bersyukur. even tak tahu sempat ke x nak berRamadhan lagi ke x. hati jadi berbunga2 rasa macam menang kereta BMW lepas masuk pertandingan Tropicana Twister. perasaan ni macam lebih hebat dari beruk diberi bunga. apakah? sorry2 jelita tak tahu pun macam mana perasaan beruk ketika dia dapat bunga tersebut. terasa diri sangat excited sampai tidak terluah dengan kata2. phewittt ayat memang x boleh diberi penghargaan langsung. ceh!




    jelita sure korang sume pun mesti rasa cam happy dah nak berpuasa. cepat je masa berlalu. puasa yang lepas jelita sempat berpuasa dari melaka ke perak hingga ke perlis. tahun ni nampak gayanya x dapat lah. baju raya macam tak tahu mak dah jahit ke belum. tapi jelita plan nak beli yang dah siap terus lagi senang tapi masih bergantung pada keadaan ekonomi waktu tu nanti. apakah cerita pasal raya dah ni. puasa pun belum lagi. okok baik stop now before lagi banyak benda dimerepekkan. lastly jomla kite banyakkan amal ibadah di bulan Ramadhan nanti. mana la tau maybe ini adalah Ramadhan terakhir buat kita.





    nota kaki: minta2 la boleh balik beraya dengan senang hati. benci la exam ni.




    ~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

    Wednesday, August 12, 2009

    Yeah Dah Nak Raya

    1:32 AM

    ok sebenarnya jelita nak buat post pasal bende lain n tetibe baru sedar dah agak lewat dah ni. so wat quick post jela. len kali la citer panjang2.


    hehe apakah ini? jelita nak promote blog kakak jelita yang jual tudung yang comel2. sila jenguk blog beliau di www.mama-rijja-store.blogspot.com . x tipu memang cute pun. hehe.





    nota kaki: siapa nak order ngn jelita pun boleh. jelita try bg discount for kos penghantaran. 




    ~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

    Sunday, August 9, 2009

    Tag Adik Manis

    12:02AM

     jelita dah mengantuk sebab dah malas nak siapkan case surgery yang berlambak2 tu so konon2nya untuk menghilangkan ngantuk jom la jawab tag ni. even jelita ni sebenarnya malas nak jawab tag2 orang tapi yang ni buat la jugak supaya hilang ngantuk. jelita telah di tag oleh adik manis. sapekah itu biar jelita je yang tau.

    1. Beside ur lips, where is the favourite spot to get kissed?
    mata? cam cute je cam dalam citer pride tu.

    2. How did u feel when u woke up this morning?
    malasnye nak bangun coz malas nak tulis case surgery!!

    3. Who was the last person / people you took photo with?
    tak ingat la. maybe pak utih kot. haha.

    4. Would u consider urself spoiled?
    ofcos not. im good.

    5. Have you ever had a best friend who was of the opposite sex?
    not really sure. che wan kot. he claimed he is my besfren. haha

    6. Do you want someone to be dead?
    patut ke berkemahuan camtu. xnak la.

    7. What does your last text message say?
    changes of plan. we join C1 at melaka class with prof Sen. ya Allah malasnye jelita nak pergi kelas ni.

    8. What are you thinking right now ?
    bile nak siap case surgery ni. x larat nak fikir dah.

    9. Do you want someone to be with you right now ?
    im fine to be alone in my room now. no need anybody else. cis ayat bongkak

    10. What was the time you went to bed last night ?
    kul 12 kot. lepas isyak tertido dengan telekung2 skali.

    11. Where did you buy the tee you are wearing now ?
    im not wearing tee. pakai kaftan je beli masa g kelantan lepak ngn elida dulu.

    12. Is someone on your mind right now?
    xde sape kot. x dpat fikir otak penat.

    13. Who was the last person who text you ?
    vikram la kot yang bg mesej change of plan tu.

    TEN Lucky Person to do this quiz
    xtau la nak tag sape. sape2 nak wat buat la tapi nak letak la jugak nama kat cni.
    1. Bayani
    2. Kak Fyd
    3. Kak Pah (saja gedik nak letak nama kak pah)
    4. Rahim aka banji
    5. Rashid (even aku tau ko xkan buat)
    6. Ilyani aka kesayangan
    7. Kak Dina 
    8. Shida (mesti bosan skang dah nk balik msia kan)
    9. Hyuuga (sebab xtau dah nak letak nama sape)
    10. Izza Montel

    14. Who is no.2 having a relationship with ?
    Fizo Omar kot xpun Fahrin Ahmad

    15. Is no.3 a male or a female?
    female

    16. If no.7 and no.1 get together , would it be a good?
    nope coz kak dina dah jadi tunangan orang

    17. What is no.1 studying about?
    tengah study obg kot takut Dr Som dah mark. haha.

    18. When was the last time you chatted with them?
    x payah nak chat2 jupe face to face lagi senang.

    19. Is no.4 single?
    yeah! n only available after finish mbbs. ni ayat beliau sendiri. x caya tanya la die.

    20. Say something about no. 2.
    my rumate. sangat obses dengan sarip dol kampung dusun. tapi masih setia pada Fizo Omar.

    21. What do you think about no.3 & no.5 being together?
    Kak pah ngn rashid? haha. ok jugak kot. syariza jangan marah aku.

    22. Describe no.9.
    nak describe ape ek. mat bunga. xtau la. nak kenal beliau pergi la sini.

    23. What will you do if no.6 and no.7 fight ?
    kak dina gaduh ngn yani ke. alahai xtau la teman nak buat ape. bagi nasihat la kot. jelita kan baek hati. hehe.

    24. Do you like 8?
    suka...sebab shida budak baek. rindu dengan dia.

    25. How about 10?
    izza montel. montel tu special jelita sorang je yang boleh panggil camtu. minah kepoh sorang ni berjiwa besar. trust me.

    habis pun soklan die. hilang dahla ngantuk jelita. nak sambung wat case ke ek?


    nota kaki: sila hargai masa anda. jangan suke membazir x tentu pasal.




    ~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

    Friday, August 7, 2009

    Hantu Night Posting

    1:05AM

    sepanjang minggu ni from monday sampai friday, jelita was supposed to have night posting for surgery posting kat emergency and trauma department aka A&E. but selasa xde coz class kat campus je and jumaat plak jelita wat cuti sendiri dah malas nak stay kat ctu sampai kul 9 malam everynite. poyo gile je doktotr2 kat ctu rilek je kan. haha. apsal panjang plak intro ni. hehe

    okla actually nak cerita on last thursday nite tu only jelita and jannah je girl yang ade. and sungguh bertuah coz dis college anta bus sekolah max muatan 44 orang tu untuk amik kitorang yang berdue kan. selalunye van je yang datang amik but x tau la nape malam tu bus yang datang. so jelita pun terus amik seat on d 2nd row coz nak tido sambil baring2 wat cam bus tu aku yang punya. malu la nak baring betul2 belakang pakcik driver kan. hehe. saya kan jelita. so baring tutup mata berusaha nak tido even sepanjang hari pun asyik tido je.

    after lebih kurang 15 mins bus dah gerak tetibe gedebuk!! ade bunyi bende jatuh xtau dari mana. tapi yang sure bunyi tu memang dari dalam bus. so pakcik pun dah jelnguk2 kat belakang nak cari ape yang terjatuh tu. jelita pun terus x jadi nak tido and terjenguk2 la jugak nak tengok ape yang jatuh. but luckily kitorang x jupe ape2. lucky ke tu? tapi coz lampu sume pun terpadam n bus sangat gelap kitorang pun stop cari. sampai satu jalan tu tetibe jam la plak. pelik btol boleh jam jalan kul 10 malam ni. dah la kat muar je pun. so pakcik pun take this time bukak lampu n cari ape barang yang jatuh tu. jelita pun bersama2 la cari gak. sebenarnye jelita cari cam xnak cari je coz takut kalau duk jenguk2 kat bawah seat tu tetibe nampak ade kepala orang ke ade kaki orang ke. wahhhh larikk. sangat takut ok. dah la jelita duk paling belakang even 2nd row je. huhu. tapi buat berani je and rupe2nye jalan jam sebab ade accident kat depan tu. dah cuak gak takut kot ade road block ke ape jelita ic pun xde. haha. ade muka indon ke jelita ni? haha. okok serius ni. jelita nampak la ade satu mayat bertutup ngan kain pelekat petak2 kat tepi jalan. innalillah. ade orang mati rupenye accident tu.dahla tengah takut2 ape bende yang gedebuk tu tengok ade accident plak. suspen betol la. xtau accident ape. and terus je sambung tido balik. haha. cam hampeh je.

    and petang tadi diri sendiri telah teraccident bersama cik fidiey and cik nat. lemah jantung tengok motor tu jatuh tergolek2 depan mata. ok motor tu yang salah ok. bukan kitorang. but alhamdulillah budak tu x mati ke kan. kalau x jelita and frens kena masuk jail ke? haha. apakah? teringat kat manipal dulu pun jelita pernah terlanggar orang. tapi motor dengan motor la. seb baek xde pape.


    moral of the story berhati2 di jalan raya. hiduplah untuk memberi makna kepada orang lain. wah sangat baek. apekah entry ni. sket pun xde citer hantu. adalah sape kata xda. jelita nak pesan sila jangan jadi hantu di jalan raya. x mau2.so korang layan jela lagu lenka ni ek. skang jelita tengah layan lenka. hee~







    nota kaki: boleh jadi hantu ke siang2?




    ~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~

    Monday, August 3, 2009

    Kalau Sakit Kena Makan Ubat Ke?

    2:14 PM

    sekarang kecoh je pasal H1N1. and jelita macam xde perasaan je. sungguh jahat kamu ni!. eh eh mana ade xde perasaan lak. jelita tumpang sedih tau kawan2 sakit. (atta n Yang cepat sembuh ek).tapi kolej ni kental xtutup2 lagi even semua kolej lain dah tutup kan. orang selalu cakap kalau sakit kena cari ubat. betul la tu kot agaknye. tapi jelita kadang2 x yakin gak nak makan ubat kalau sakit. kadang2 bukan x yakin tapi lebih kepada malas. apakah?

    tapi jelita sebenarnya nak bercakap pasal ubat hati. kalau kita susah, kita mesti lebih rajin sembahyang. lebih rajin berdoa banyak2 n panjang2 betul x? yeah memang betul. even siapa pun x kire bangsa ape and agama ape. kalau susah mesti minta tolong dengan tuhan betul x? mesti akan at least cakap OMG. hehe.

    bila kite sedih kita lebih sanggup nak bangun malam solat sunat.
    bila kita nak exam mesti lebih rajin wat solat hajat.
    bila kita tertekan mesti labih banyak buat solat taubat.

    tapi kenapa bila kita kurang susah n senang sikit, kita kurang nak bangun solat dan doa banyak2. dah memang manusia itu terciptanya jadi pelupa. kita semua memang macam tu. jelita sendiri pernah melalui fasa hidup ni. banyak bangun malam, banyak puasa sunat and lebih menjaga hati. tapi bila senang sikit lupa daratan la kan. apakah yang dah dimelalut ni. just untuk peringatan diri sendiri yang nampak macam dah kurang berterima kasih pada Allah. even cakap xde duit masih boleh g shopping macam. tu pun masih x bersyukur ke? even cakap xde duit still boleh makan sedap2. haha. orang cina cakap x baek cakap xde duit. cakap la kurang duit je. haha. apakah dah lari tajuk ni.


    actually hati jelita sekarang macam suka fikir macam2. apakah? takut nak exam agaknye lalu berkata pada diri sendiri tolong kurangkan memblog atau berhenti je la dulu. (chewah2 cam x caya je ni. haha) wateva memang kalau sakit kena pergi cari ubatnya. ubat hati la yang paling senang nak cari tapi selalu x dapat. sebab tu hati x sihat2. sihat kejap lepas tu sakit balik. istighfar banyak2. eh eh dah berapa syaaban ek arini? tetiba plak merepek lagi. korang pernah dengar x lagu opick tombo ati? jelita rasa lagu ni jelita first dengar masa kat india dulu dah x ingat berapa tahun dah. tapi baru last week jelita faham ape yang lirik die nak sampaikan. ya Allah punyela lembab otak jelita ni. bukan ape sebab die cakap jawa kan. so mana la jelita yang x berdarah jawa mahupun banjar ni nak faham. so ape yang jelita dapat dari lagu tu ialah ubat hati. akhirnye jumpe jugak ubat yang satu ni.

    1. Rajin baca quran dan maknanye. jelita tahu ramai yang rajin baca quran tapi x ramai yang rajin baca tafsirnye kan. jelita pun camtu gak korang xyah la mengata plak ek. so jom la ramai2 kite jadi rajin baca maknanye skali barulah bermakna sikit hidup.
    2. Rajin melakukan solat di malam hari. maksudnye bukan la suruh sola isyak lambat2 tapi sila bangun untuk solat sunat di 2/3 malam. ewah sedap je cakap kan. hehe
    3. Selalu bersama dengan orang2 soleh. mendalam maksudnye ni sebenarnya tapi x semestinye kite kena duk kat masjid 24jam je nak duduk ngan orang soleh.banyak cara lain. lu pikir la sendiri.
    4. Banyakkan puasa. x kire la puasa sunat, puasa ganti or puasa ape2pun. insyaAllah hati akan jadi lebih tenang.
    5. Banyakkanlah berzikir di tengah2 malam. sebab ape korang tau sebab waktu tengah2 malam2 ni orang cakap doa kite senang dimakbulkan. jelita xde dalil for this sorry. hehe.
    okla korang layan la peterpan punye version ek. biasa la jelita nak yang rock2 je. haha






     nota kaki: ujian Allah itu adalah tanda Dia masih menyanyangi kite. moga dalam rahmatNya.






    ~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY CARES~
    Blog Widget by LinkWithin

    ~The Prayer~

    "Ya Allah, aku berlindung padaMu dari rasa sedih dan gelisah,
    Dan aku berlindung padaMu dari sikap pengecut dan bakhil,
    Dan aku berlindung padaMu dari cengkaman hutang dan penindasan orang"

    ~Oath Of A Muslim Doctor~

    "I swear by God,the Great,to regard God in carrying out my profession.To protect human life in all stages and under all circumtances,doing my utmost to rescue it from death,malady,pain and anxiety.To keep peoples' dignity,cover their privacies,and look up their secrets.To be,all the way,the instruments of God's mercy,extending my medical care to near and far,virtous and sinner,friend and enemy.To strive in the pursuit of knowledge and harness it for benefit,but not the harm,of Mankind.To revere my teacher,teach my junior,and be brother to members of medical profession.to join in piety and charity.to live my faith in private and in public,avoiding whatever blemishes me in the eyes of God,His apostie and my fellow faithful.And may God be witness to this oath"

    ~10 Muwasafat Tarbiyah~

    ~ Aqidah Yang Sejahtera
    ~ Ibadah Yang Sahih
    ~ Akhlak Yang Mantap
    ~ Luas Pengetahuan
    ~ Sihat Tubuh Badan
    ~ Mampu Berdikari
    ~ Melawan Nafsu
    ~ Sangat Menjaga Masa
    ~ Tersusun Urusannya
    ~ Bermanfaat Pada Orang Lain