Thursday, September 30, 2010

Bye Bye

1213 AM

im going back home tomorrow. and this time its for good. tak tau la rasa ape. arini sangat penat. awal pagi bangun g interview. balik before 1 then g lunch. after zuhur terus keluar untuk berjumpa lecturer2. haruslah berterima kasih atas segala tunjuk ajar dan macam2 lagi they had done so far. a very very much thank you all the lecturers. and i become quite emosional tetibe masa jumpe dr prachi. tetibe kan padahal bukanlah baik sangat pun dengan dia. but somehow dia yang amik myak.  long case. so haruslah terharu boleh pass even merapu je banyak. ok esok2 pagi dah kena ready nak balik plak. alhamdulillah dah siap packing barang. esok tinggal nak angkat masuk keta je. xtau la muat ke x. iwa cakap barang punyalah banyak macam balik naik lori je. haha. ok dah sakit belakang dah ni x larat sangat dah. till we meet again blog. take care. im gonna miss u!!






~seronoknye ltak gabr byk2 n besar2. haha~






nota kaki: akan merindui budak2 kecik shida, sara and naufa. thanks shida and sara for the gift!






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Sunday, September 26, 2010

A Big Phewww!!

1030 AM

alhamdulillah. now u can officially call me a doctor!! thanks Allah. sangat relieve. even i didnt study as much as others. like Am who deserve it more but still i really want it too. Am ko memang hebat but maybe Allah nak suruh ko bertambah hebat lagi. dun give up. we will grad together next year k. Am haruslah terharu aku tulis begini di sini.



~mood menghabiskan d last moment in malacca~


xtau nak describe macam man this feeling. sangat2 bersyukur. thanks a lot to my mom especially coz i know her prayers that bring me here. without her im not sure if i can ever get thru dis. all my sisters and brothers. di atas sumbangan dari pelbagai sudut kewangan terutamanya. kalau x pass kali ni xtau la cmne nk minta duit lagi utk byr fee lagi. huhu. frens yang dekat jauh. all geng etok, taayah's and even frens from primary school. thanks a lot guys! tidak dilupakan juga my special thanks goes to my study grupmate - bayani, rahim, pakwan, kay, man, am, afie, intan, shydee and jijul u guys rox! for my housemate too kak dina, cik nat n kak fyd. terima kasih menemani jalan2 payah ini bersama. owh sgt emosional. gedik sungguh. chow!!






nota kaki: congratulations to all my fellow frens in batch 17!! we r the best!!






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Thursday, September 23, 2010

yuhuu!!

150 PM

wow. sila kira sudah berapa lama diri ini tidak menulis di sini. ye saya buat2 bz walaupun memang sepatutnya saya bz. ok now saya dah habis exam. alhamdulillah dah habis. tapi result x keluar lagi so kena tunggu dengan berdebar lagi. dan banyak cerita besh nak cerita dulu dah jadi basi maka dah jadi x besh. bulan ni cam biasa sume org cerita pasal raya. ok raya xde cerita nak cerita pun. kesedihan di malam raya berperasaan seperti anak yatim piatu walaupun hakikatnye saya cuma anak yatim saja.

tapi bulan ni jugak banyak bende berlaku selain dari final mbbs i yang menyebabkan i macam preoccupied gila dengan study sampai cam xde life dah. bajet je ko rajin study. selain dari itu

11hb sept: dapat lagi sorang anak buah. asyik keje tambah anak buah je. anak sendiri bila lagi. ni orang lain yang suke tanya malas nak layan. kali ni my sister dapat baby boy. ridza shaheem bin ridza affendi. dah dapat sepasang korang.



 ~bersyukur sempat berjumpa tokwan di raya pertama~

13hb sept: tokwan my only tokwan yang i berkesempatan untuk berjumpa kembali ke rahmatullah pada umur 89 tahun. sedih. coz x sempat berbakti kat tokwan. i went back to melaka on 12th. d next morning my sis call bagi tau tokwan meninggal. nyesal balik awal sgt ke melaka. tapi tula kan sebab kite ni org biasa mmg xtau apa yg akan terjadi. moga roh tokwan tenang di sana.

~ini gbr gedik dalam masjid~


ok daa. saja nak update sebab kesian kat blog ni. kang lepas ni dah stat cuti makin lama la x jenguk dia. kang dah stat keje lagi lama la dia akan diabaikan. so sementara mereka masih ada berbaktilah dan hargailah mereka. pesanan khidmat masyarakat.



nota kaki: mimpi saya tentang long case betul2 jadi real. kak fyd memang terharu dengan i. ramai yang x sangka tuhan pemurah dengan hamba dia yang pemalas ni.






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Saturday, July 24, 2010

1 Out Of 7

123 PM

alhamdulillah semalam pergi talk ustaz hasrizal. sapa x kenal beliau memang saja la tu. sangat besh even stat lambat sket n habis pun dah pukul 12. tajuknya 7 langkah kecemerlangan diri. alaa macam steven covey punye tu but this one gabung dengan imam ghazali skali. memang besh. tapi ustaz cuma sempat cakap pasal first habit je which was have controlled of your ownself. banyak sangat benda dia cakap. nak tulis pun xtau nak tulis apa. so apa2 yang ingat je la nak share k.

  1. kecemerlangan = effectiveness = berjaya berperanan
  2. bila dah berperanan maka kita akan "mengecilkan sesuatu yang sebenarnya kecil dan membesarkan sesuatu yang sebenarnya besar"
  3. kita adalah apa yang kita percaya
  4. mengecewakan adalah lebih teruk dari dikecewakan
  5. berusahalah untuk menjadi daripada mencari
  6. memberi adalah lebih bermakna daripada menerima

sekian. tak ingat dah apa. kalau ada lagi program macam ni memang nak pergi lagi. konfim!!





nota kaki: ustaz pesan "jangan ditangisi apa yang sudah hilang, syukurilah apa yang masih ada"





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Wednesday, July 14, 2010

Everytime

818 AM

setiap kali nak balik rumah berdebar2
sampai rumah terus happy hilang berdebar2
nanti nak balik melaka balik berdebar2 lagi
sebab apa?
sebab setiap kali naik bas berdebar2
cam cautious gila
takut tersalah naik bas la
takut tetiba tiket bas dah abih ke apa
takut tersesat otw nak g stesen bas
dah camne skang
balik awal la
lagipun dah x boleh study duk melaka
kelas pun malas nak pergi dah
so decided
balik rumah petang ni jugak.
sorry kengkawan saya memang pemalas tahap gaban skang
harap2 lepas balik rumah jadi rajin balik
sekian.






nota kaki: teruja untuk berjumpa kanak2





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

ok im so overwhelmed!!

301 PM

x pasal2 ptg ni aku hyper. tgk punye la hyper title pun aku x caps.ni suma salah si noni. xleh nak bayangkan keciknye dunia ni. haha. dulu aku pernah masuk ukm amik pharm.hons untuk 2 weeks before fly g india. and believe it or not i still have frens there. start with deelyn as my rumate sekejap (1 week kot) masa orientation and as (1 week gak) as supposed-to-be-roomate-for-whole-sem. but neway deelyn sama matrik n dia kawan aleng so mmg dah kenal. siap ada rahsia2 lagi. haha. but back then mereka yang paling rapat dengan saya adalah budak2 gang netball. x caya wei aku main netball wakil kolej tun syed nasir. yeah betul itu nama dia. hahaa. gang netball adalah paling besh.

but since aku dengan diorang juz 2 weeks je macam nak lepak2 bersama tu kurang la. lagipun aku pk ntah2 diorang dh x igt kat aku.huhu. rupenye TIDAK!! nur nadia mohd arifin atau lebih aku kenali dengan nama noni sebab nama tu aku yang bagi.sampai skang aku x tau nama panggilan dia yg btol apa. haha. dia kawan war yang merupakan besh gurlfren aku gak from kmpp. diorang lagi la kenal sejak kecik kot. dah boleh jumpe plak dlm fb. n jumpa plak huda. owh huda i really mishhhhhhhhh u. memang saya close dengan gang2 netball tapi paling rapat adalah dengan huda. rela je dia layan lawak bebal aku. haha.

korang jom la jumpe aku nak paw gaji korang yang beribu2 tu. kata huda dah jadi lecturer kan. hehe. seriusly aku terus jadi hyper jumpe korang kat fb. tolong la terharu dengan aku.sila tunggu aku habis exam mari kite berpeleseran.





nota kaki: once a friend will forever be a friend. xoxo





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Sunday, July 11, 2010

Kerana Spain

1134 PM

esok ada end posting surgery. terbaek. tadi keluar jalan2 buang masa cam dah hebat sangat je ko ngn surgery. keluar bersama bayani menjumpa jali dan dua orang lagi rakan beliau. mekacih jali kerana telah menyembuhkan kembali laptop saya. percaya x saya menulis blog menggunakan laptop sendiri setelah sekian lama. terharu. jangan lupa harga member2 ek. hehe. malam ni final world cup. spain vs holland. sebenarnya dua2 saya sokong sebab spain ada fabregas (even dia asyik duk kat bench je) and holland ada von Persie. ye memang mereka kacak. tetapi saya bukanlah menyukai kedua2nya kerana mereka kacak tapi kerana mereka gunners. dan saya mengaku sebagai peminat gunners yang hanya kenal mereka berdua saja. mungkin sameer juga. ada lagikah beliau di gunners. apa2 lah yang penting gunners forever. dan david villa juga encem. tolong jangan salahkan perempuan suka tengok bola kerana player2 yang encem. adakah menjadi satu kesalahan untuk orang encem terer bermain bola? tidak bukan so rilek2 sudah jangan duk gelabah ok. harus bertahankah malam ini demi spain? matilah end posting esok.


~pernahkah korang tgk orang beraksi cmni dalam muzium?~




nota kaki: sudah la tidak study mahu pulang rumah lagi minggu depan. bagaimanakah ini?






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Thursday, July 8, 2010

Just Stand There

844 PM


Just gonna stand there and watch me burn
Well that's alright because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's alright because I love the way you lie
I love the way you lie

I can't tell you what it really is
I can only tell you what it feels like
And right now there's a steel knife in my windpipe
I can't breathe but I still fight all I can fight
As long as the wrong feels right it's like I'm in flight

High off of love, drunk from my hate
It's like I'm huffin' paint and I love her
The more I suffer, I suffocate
Right before I'm about to drown, she resuscitates
Me, she fuckin' hates me and I love it, Wait!
Where you going? I'm leaving you.
No you ain't. Come back. We're running right back

Here we go again, it's so insane
'Cause when it's going good, it's going great
I'm Superman with the wind in his back
She's Lois Lane, but when it's bad, it's awful
I feel so ashamed, I snapped, "Who's that dude?"
I don't even know his name
I laid hands on her, I'll never stoop so low again
I guess I don't know my own strength

You ever love somebody so much,
you could barely breathe when you with 'em?
You meet, and neither one of you even know what hit 'em
Got that warm fuzzy feeling, yeah, them chills, used to get 'em
Now you gettin' fuckin' sick of lookin' at 'em
You swore you'd never hit 'em, never do nothing to hurt 'em
Now you're in each other's face spewing venom in your words when you spit 'em
You push, pull each other's hair, scratch, claw, bit 'em
Throw 'em down, pin 'em, so lost in the moments when you're with 'em

It's the fate that took over, it controls you both
So they say, you're best to go your separate ways
Guess that they don't know you 'cause today,
That was yesterday, yesterday is over, it's a different day
Sound like broken records playing over
But you promised her, next time you'd show restraint
You don't get another chance
Life is no Nintendo game, but you lied again
Now you get to watch her leave out the window
Guess that's why they call it "window pane"

Now I know we said things, did things that we didn't mean
And we fall back into the same patterns, same routine
But your temper's just as bad as mine is
You're the same as me
When it comes to love you're just as blinded

Baby, please come back, it wasn't you, Baby, it was me.
Maybe our relationship isn't as crazy as it seems
Maybe that's what happens when a tornado meets a volcano
All I know is I love you too much to walk away though
Come inside, pick up your bags off the sidewalk
Don't you hear sincerity in my voice when I talk?
Told you this is my fault, look me in the eyeball
Next time I'm pissed, I'll aim my fist at the drywall
Next time? There won't be no next time
I apologize, even though I know it's lies
I'm tired of the games, I just want her back. I know I'm a liar
If she ever tries to fuckin' leave again,
I'ma tie her to the bed and set this house on fire
I'm just gonna

Wednesday, July 7, 2010

Akidah vs Iman

1104 PM

perut sakit. kepala sakit. dulu saya pernah cakap pada seorang rakan. saya bersyukur saya memilih untuk menjadi seorang doktor perubatan dan bukan doktor gigi. kerana saya rasa lebih banyak ayng boleh kita sumbangkan kepada umat sebagai doktor perubatan. mungkin doktor gigi boleh sumbangkan duit sebab diorang lagi kaya kan.harap tiada doktor gigi yang terasa. ni pendapat peribadi saya. ye memang kalau jadi doktor gigi lebih cepat jadi kaya raya. tapi ingatlah siapa yang mengejar dunia akan dapat dunia tetapi mereka yang mengejar akhirat akan dapat dua2 sekali. malah saya cakap pada rakan saya juga kalau anak saya mahu menjadi doktor saya x mahu beliau menjadi doktor gigi. jadi doktor perubatan saja boleh. tapi kalau xnak jadi doktor pun xpe.

~sesekali letak gambar gedik~


sebenarnya xde ape nak tulis saja merepek. teringat seorang pakcik bercerita di ward. terasa seronoknye menjadi medic student walaupun kena balik kul 6 dan kena g la lagi malam2 kekadang.

seorang pakcik berkata " jangan cakap orang yang minum arak tu xde akidah. kalau tanya diorang arak tu halal tu ke haram, konfim diorang akan jawab haram tapi diorang akan minum juga. so diorang tu sebenarnya ada akidah cuma iman je lemah" ada sape2 nak komen? saya ni sangat la cetek ilmu agama sampai xtau camne nak balas balik kata2 pakcik. tapi terharu tau bila pakcik panggil saya "Dr Noor"

seorang uncle cina pernah bersungguh2 berterima kasih pada saya lepas saya terima kasih kat dia sebab bagi saya examine dia " terima kasih doktor. doktor paling bagus. doktor paling lama periksa saya. semua2 doktor periksa. banyak bagus wo" saya hanya mampu tersenyum. saya medic student uncle sebab tu saya examine thoroughly maybe bila saya dah jadi doktor nanti saya pun akan examine cepat2 je uncle. jawab saya dalam hati jela kan.

dalam bilik minor OT. the pakar tanya the patient before bagi local anaes. " sakit sikit je ni. pernah cabut gigi x?" patient jawab x pernah. " pernah tampal gigi x?" x pernah lagi dia jawab " saya tak pernah rasa sakit doktor" kata patient tu. terkejut doktor." pernah patah hati? yang tu paling sakit sekali" ouch sungguh benar kata2 itu. sakitnya mungkin akan berkurang with time but will never go away. terasa sangat sakit juga selepas mimpi begitu tadi.



nota kaki: you can turn a stranger into a lover but you can never turn a lover into a stranger.



~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Friday, July 2, 2010

36:9

106 PM

Albert (bukan nama sebenar) seorang lelaki keturunan kadazan. beliau bercinta dengan Mei Ying (bukan nama sebenar) seorang gadis berbangsa cina dan beragama buddha. Albert sebenarnya x percaya pada agama dan tanpa beliau mengetahui sebenarnya Mei Ying senyap2 masuk Islam kerana khuatir akan penerimaan Albert. So, di suatu hari yang agak2 hening Mei Ying bagi sepucuk surat dekat Albert. pendek, ringkas dan padat je surat tu. lebih kurang macam ni la bunyi surat tu kalau dibaca.

" Dan Kami adakan satu tutup di hadapan mereka dan satu tutup di belakangnya, lalu Kami tutup mata mereka, sehingga mereka tiada melihat suatu apapun"

Maka nak dijadikan cerita suatu hari rumah Albert di masukki pencuri. tapi sebelum pencuri tu masuk Albert dah nampak diorang kat luar rumah dengan parang pedang dsb. Albert dah terketar2 ketakutan. ada 3 orang pencuri bersenjata tu macam mana dia nak lawan sedangkan silat pun dia x belajar dulu. Dan tak semena2nya Albert tetibe teringat akan surat Mei Ying bagi hari tu. dalam duk terketar2 dia pun bertinggung kat tepi tingkap sambil baca surat tu banyak2 kali. Pelik bin ajaib. Albert terkejut teramat seorang pencuri pun x perasan yang dia duk kat tepi tingkap tu padahal ada sorang tu berdiri sebelah dia je. Maka terselamat la Albert pada malam itu dengan rasa kagum beliau. sejak hari itu Albert asyik tertanya2 dalam hati ayat apa la tu sampai boleh wat magik camtu. So, dia sangat bersemangat nak tanya Mei Ying pasal benda tu.


Kasihan Albert. tak sempat jumpe n tanya Mei Ying lagi Mei ying accident dan meninggal di tempat kejadian. dariNya kita datang dariNya juga kita kembali. Albert sangat sedih kerana beliau sangat cintakan Mei Ying. Dan di waktu2 dia sedih ni datanglah seorang ustaz mendekati Albert. Lalu Albert pun menceritakan apa yang berlaku. Ustaz pun bertanya kepada Albert


U: betulkah kamu betul2 sayangkan Mei Ying?
A: betul ustaz. saya nak hidup dengan dia sampai bila2.
U: mahukah kamu bersama dengannya di akhirat kelak.
A: sudah tentu ustaz
U: kamu akan masuk syurga. Mei Ying juga akan masuk syurga. tapi syurga kamu berdua tidak sama kerana syurga Mei Ying adalah untuk orang2 islam sahaja. mahukah kamu masuk syurga bersama Mei Ying? 
A: mahu ustaz.



dan sejak dari hari itu Albert memeluk Islam dan mula yakin Islam itu adalah agama yang benar. malah beliau juga menemui sendiri apakah sebenarnya ayat yang diberikan Mei Ying kepadanya dulu. Sesungguhnya Hidayah Allah itu adalah hadiah.Dan bersyukurlah mereka yang menjadi manusia terpilih untuk menerima hadiah paling berharga itu. Allahua'lam.







nota kaki: perlukah kita berdoa supaya rakan2 non muslim kita yang menghina Islam supaya menerima balasan atau haruskah kita berdoa agar mereka turut diberikan hidayah Allah. Sesungguhnya hati yang gelap itu takkan dapat melihat kebenaran.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Monday, June 21, 2010

Kamu Tahu Tak

810 PM

maunye ada orang bunuh aku kalau aku habiskan soalan kat atas tu. kamu tahu tak balik kampung jumpe mak seronok? haha. yeah lagi2 kalau dah 3 bulan kamu x balik jumpe mak. mak pun macam tertunggu je kamu balik. seronok bukan. haha.

so last week nak dijadikan cerita saya balik dengan berpandukan maklumat yang saya telah google. gila engkau nak balik kampung pun nak kena google ke. apa x pernah balik kampung naik bas ke sebelum ni. luckily i google tau. sekali type "melaka bukit jalil tg malim" keluar yang tak diingini. "jalan hang tuah" ambik engkau dah la aku ni membesarkan kat perak mana tau jalan2 kat kl tu. setelah digoogle lagi maka dapatlah idea untuk naik bus ke seremban dulu then baru ambik bus kl aka jalan hang tuah. ok dari melaka kul 9 sampai seremban kul 1030. bengang betol aku. bukannye jauh sgt pun kan sejam setengah ni patut dah sampai kl dah pun. tapi xpe bersabar coz dah cuak x pernah aku sampai kat terminal 2 ni. sudahnya nak bali tiket kat mana pun xtau.

xtahu la nasib baik ke x ade sorang brother ni tetibe muncul jaul tiket nak g kl. aku pun ok kan je beli tiket tu. yang aku x boleh blah dgn brother ni dia bukan main lagi suh aku cepat."cepat dik buas nak jalan dah ni. turun je tangga ni tunggu je kat pintu depan tu" ok la aku pun terkocoh kacah (sendiri punya ayat) turun escelator keluar pintu. haprak satu bus pun xde. aku dah cuak dah. eh salah pintu ke aku ni. ok g tgk pintu blkg plak xde jugak bus sks ni. ok aku g balik kat pintu depan tggu punya tggu sampai kul 11. panas btol aku. mana busnye tadi bukan main suh aku cepat. aku pun g naik balik tny kat brother tu. "mana bas tiket ni bang" masa tu dah bergenang2 dah airmata. xkan la nak sesat kat seremban ni kot. aku rasa brother tu pun dah nampak muka aku bengang dan cam nak nangis dah die pun call driver tny kat mana. rupenye bus x sampai lagi. banyak kali la jugak die minta maaf ngan aku. sapa suh ko suh aku cepat2 td.

sekali x abih lagi nasib malang. dari seremban kul 1110 sampai kl kul 1. ok terus pakcik tg malim panggil " bus kul 1" banyak la kau kul 1 setengah jam aku tunggu dalam bas siap tahan nak terkencing 140 baru gerak. panas hati betol aku. dahnye last2 kul 4 baru aku sampai umah tercinta. korang sila bayngkan sekarang. haha dari awal citer xde satu pun yang besh lagi kan.

masuk part besh. sabtu bercucuk tanam dengan mak. ok i bangga dengan diri berjaya tanam 20 batang pokok. x ingat la apa nama pokok tu. then ikut mak pergi kenduri macam kecik2 dulu. masa kat kenduri tu tengah2 makan aku terdengar2 la orang sebut2 azian. banyak kali la jugak tapi aku x pandang la kan coz nama aku bukannya azian pun. tapi dah lama sangat aku geram aku pun pandang la makcik tu. die terus tanya aku "azian ek?" hehe aku senyum je. "bukan, itu akak saya" sekali makcik sebelah aku nak tunjukkan ketereran dia plak "ni edah kan?" hehe aku senyum lagi "bukan, itu kakak saya. saya adik bawah edah" makcik2 berkata " muka korang ni sama je adik beradik. huhu.makcik kenal azian je" rupanya aku paling x glemer dalam ramai2 adik beradik. ciss. haha. banyak lagi nak cerita tapi aku pun dah larat nak taip korang lagi la x larat nak baca kan. so daa. chow chin chow~


 ~azian berbaju hijau dan edah bertdung hitam putih. ada sama ke?~






nota kaki: kak laila tegur saya di ward tadi padahal aku cube nak lari. haha.tetibe terasa glemer balik.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Thursday, June 17, 2010

Lesson No 5

635 PM

medicine posting done! welcome to hell. surgery here i come. semakin dekat dengan p2s2 semakin i realized im not ready yet to be a doctor. mungkin untuk menjadi final year medic student juga tidak layak. otak kosong. like Prof Choo said "u all are like cartoon." did u get wat he meant by that. kitorang ni lebih sesuai masuk raja lawak dari masuk medic school coz lawak sgt. wat examination pun bleh jadi lawak ke. haish. after all, i think i like medicine posting eventhou at first macam menyampah gila dengan dr yashodara. but at last die macam sangat fun. ok la maybe x sefun lecturer lain but he is still nice. and i had decided to balik kampung tomorrow. yeah at last eventhou not sure apakah motif utama untuk pulang pun. huhu. yet im already so excited now. harap esok tidak sesat di mana2 kerana sudah lama tidak balik umah sampaikan bus station pun dah tukar tempat sekarang.



drama dua babak
take 1 : main actor - Prof Choo
" i think we should take video during examination then we can see how pale the student is. noor, u already pale now. how much is your Hb? or are u usually this fair all the time?"
~ tq sir i take it as a compliment the latter part. haha

take 2 : main actress - Dr Lakshmi
" i think u are doing good. u pick up the cyanosis but u said he is not in distress when he already had cyanosis. but afterall i think u and s------ are the most cool during presentation. and i think u did better on systemic examination. i borrow u this cd but u have to return it tomorrow"
~ im so encouraged by the fact that im cool during presentation which i really doubt it. and vikram jealous i got the cd. haha.






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Tuesday, June 15, 2010

My Lifesaver

1240 PM

used to hate myself to the max. sedih to the max because of that. im learning to love myself again. but the most hardest thing is when u start to feel bad without knowing why and how. mahu pulang kampung atau tidak weekend ini. serba salah plak dibuatnye.

I’m overboard and I need your love
Pull me up
I cant swim on my own
Its too much
Feels like I’m drowning without your love
So throw yourself out to me
My lifesaver


nota kaki: pulanglah kepangkuan-Nya.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~ 

Saturday, June 12, 2010

Terus Hanyut

900 PM

pernah x kite dengar lagu apa2 pun kita translatekan lagu tu dari sudut ketuhanan. lagu cintan jiwang tangkap leleh semua pakai sapu korang view macam lagu nasyid. pernah x?..kalau x pernah nah amik lirik ni cube try define in islamic way. kalau korang berjaya sila belanja diri sendiri. kalau x berjaya sila denda diri sendiri macam kat Taayah dulu2 siapa lambat solat denda solat sunat rawatib setiap kali solat. itu denda korang xde orang nak check pun tapi ikut kejujuran korang sendiri. so pandai2 la ek.


Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa


Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja


~gambar gedik santai nebby kawen~





nota kaki: selamat pengantin baru nebby. kamu sangat santek tadi~




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Friday, June 11, 2010

Malas Nak Fikir Title

600 PM

dengan tidak semena diri terasa nak menggedik kat blog kecintaan. kesian hanya bercintan dengan blog. pathetic gila kau. apa yang nak cakap sebenarnye kan dah terlupa. memang la lemah ingatan betul budak sorang ni.

dulu kan. dulu. adalah satu episod sedih dalam hidup saya yang saya bajet macam paling sedih selepas kejadian pemergian ayah tu. tapi peliknye saya bersedih macam melebih2. tapi kira ok la jugak coz saya bagi tau awal2 kat diri sendiri kena get better paling lama pun in 6 months. sebab kalau lepas 6 bulan still x ok boleh dikategorikan chronic depression. x sure sangat tapi rasanya DSM-IV cakap macam tu la kot. pada yang xtau apa itu DSM-IV boleh la g google ek. hehe.

tengok2 dah lupa balik nak cerita apa. okok. masa tu biasa la kan orang bila bersedih baru nak ingat tuhan. so banyak la jugak azam baru yang saya buat yang saya rasa boleh menggembirakan saya kalau x sekarang pun mungkin di masa depan. jadi sekarang ni takde la baik bebenor tapi pada pandangan saya (pandangan diri sendiri je ni jangan percaya sangat) saya dah makin berubah at least at some parts. so sekarang bila tengok kawan2 yang dulunye bertudung sekarang menyeksi rasa macam semacam dalam hati. sedih. sebak pun ada. bukan untuk diri mereka sedih itu. tapi sedih pada diri sendiri yang tak mampu nak tunjukkan kasih sayang pada mereka ni. dulu dekat Taayah selalu orang cakap "kita taknak masuk syurga sorang2. kita nak masuk syurga ramai2." ramai kita salah anggap. atau mungkin ramai kawan kita akan salah anggap bila kite tegur mereka ingat kita ni x sayangkan mereka. mungkin lebih teruk ada yang kata kita jeleskan mereka. dahla aku dah banyak merepek kat sini. so kesimpulannya

- aurat perempuan itu adalah satu badan kecuali muka dan tapak tangan.
- pakai baju lengan sampai siku still nampak auratnye
- pakai lengkap semuanya tapi x pakai stokin still nampak auratnya (ok kutuk aku sekarang sebab aku pun kekadang je pakai)
- aku x kata aku baik. mungkin dulu aku 100 kali lagi haprak dari korang. sekarang pun aku still haprak cuma maybe dah tinggal 30 kali je.so aku nak tegur korang x reti cara baik kang ada yang merajuk setahun. so korang faham2 la sendiri. tapi aku x kisah kalau korang nak tegur apa yang aku salah. sehari pun aku x merajuk. betul x tipu.


Drama sebabak
Prof : u didnt finish clerking ur patient. God will ask u later what have u done as a doctor.
Us: hmmmm. smiling meow meow.
Prof : even God knows ur name how come u didnt know ur patient's name.
( prof bukan seorang muslim tapi beliau percaya tanggungjawab beliau sebagai doktor akan disoal kelak oleh tuhan)
aku terkesima. sedangkan seorang non-muslim menjaga amanah tuhan kepadanya mengapakah aku seorang muslim tidak berbuat demikian. aku seorang student maka aku wajib study. sekian~



~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Monday, June 7, 2010

Lelaki Semakin Sikit?

544 PM

sudah tersilap mengepost entry. dah la panjang plak tu entry sebelum ni padahal nak tulis pasal bende lain. ok sebenarnye saya nak post benda ni ye kawan2. hee~

Daripada Anas r.a. berkata, "Akan aku ceritakan kepada kamu sebuah hadis yang tidak ada orang lain yang akan menceritakannya setelah aku.

Aku mendengar Rasulullah saw. bersabda, "Di antara tanda qiamat ialah sedikit ilmu, banyak kejahilan, berlaku banyak perzinaan, ramai kaum perempuan dan sedikit kaum lelaki, sehingga nantinya seorang lelaki akan mengurus limapuluh orang perempuan."

H.R. Bukhari Muslim



sekian~

Berkawan Biar Seribu, Berkasih Biar Satu

521 PM

taknak cakap banyak. nanti orang menyampah. dah lama tiada gambar2 di blog ni. pentingkah. ntah. apa yang nak disampaikan kat cni adalah hasil ikut suka hati aku nak tulis apa. rasa cam nak membebel sini la jadi mangsanya. sedang berfikir apakah tindakan yang harus diambil pada minggu ini.padahal hari ni baru hari isnin banyaknye jemputan kahwin rakan2.

1. sangat rindu dan mahu pergi kenduri safiyyah. aku sayang engkau sampai mati piyah. piyah la kawan sebenar2 kawan. hanya piyah yang rela putus kawan dengan aku demi nak tegur tentang agamaku. betapa ku rasakan kasih sayang piyah selalu dekat dengan aku walaupun sudah bertahun x bertemu. masih ku ingat surat yang piyah kirimkan ke rumahku kerana bimbangnye beliau akan hidupku yang makin jauh hanyut di laut duniawi. terima kasih piyah. aku memang nak pergi kenduri ko tapi aku x janji. macam ade bende yang menghalang.

2. kenduri nebby pun hari yang sama dengan piyah. hari sabtu. walaupun aku tidak la rapat mana dengan cik nebby kerana berkenalan pun secara tak sengaja mengikut rakan intec yang lain. tapi seperti tidak senonoh la pula kalau tak pergi kenduri beliau sebab kendurinye kat melaka je. 30 min pun x sampai takat nak pergi rumah nebby tu. serba salah dibuatnye. hati nak pergi kenduri piyah tapi akal cakap rumah nebby cukup la.

3. kenduri kak lun. beliau ni senior setahun di sekolah rendah. yang ni aku konfim dia x mengharapkan sgt pun aku dtg. tapi jika aku berniat pergi ke kenduri beliau maka dapat la aku buat alasan pada diri sendiri nak balik kampung yang dah dekat 3 bulan aku x balik. dahsyat bukan. itu bermakna sudah hampir 3 bulan jugak la aku x jumpe mak adik dan kakak2 yang lain except epah. mujur duk subang je bleh g lepak sana.

4. next week aku ade end posting medicine yang aku rasa mcam ada harapan nak fai lsebab kemungkinan besar prof choo tak pun dr yashodara yang akan ambik. dan aku punye short case sangat la lemau sket pun x crispy. macam mana ni. aku tension. siap buat alasan tidak mahu mengikut kursus kahwin kononnye nak study. tapi serius macam x jalan je. sama la macam menolak undangan untuk pergi majlis bertunang kak mira last week konon untuk study padahal satu haprak pun aku tak study. sorry kak mira.



nota kaki: tahniah dan ucap selamat kepada semua member2 yang kahwen, tunang dan sebagainya sepanajng tahun ni. aku sampai naik pokai nak g kenduri semua orang.




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Saturday, June 5, 2010

Wealth or Wisdom?

745 PM

hati kita makin gelap tanpa kita sedar apabila kita semakin jauh dengan ilmu. diri sendiri bole rasa akan kegelapan tu. belajar susah nak masuk dalam otak. baca buku rasa sangat mencabar. hubungan dengan manusia dan Allah pun semakin jauh. apatah aku membebel kat sini. sigh~

Suatu hari Syaidina Ali a.s ditanya tentang perbezaan antara ilmu dengan harta, lalu beliau menjawab seperti berikut:-

1. Ilmu adalah warisan dari nabi-nabi sedangkan harta adalah warisan dari Firaun, Syidad dan Namrud.

2. Orang yang berilmu banyak mempunyai kawan , sedangkan orang yang berharta akan banyak musuh.

3. Ilmu kalau di berikan kepada orang lain ia akan bertambah, harta jika diberikan kepada orang lain pasti akan berkurang.

4. Orang berilmu disebut "kariim" (mulia), sedangkan orang kaya disebut "bakhil"(kedekut)

5. Harta mesti dijaga takut dicuri atau hilang, Ilmu dia akan menjaga kita.

6. Orang yang berharta akan dihisab, sedangkan orang berilmu mendapat syafaat.

7. Harta pasti akan rosak dimakan zaman, sedangkan ilmu tidak.

8. Harta akan mengeraskan hati, ilmu akan melembutkan hati.

9.Orang berharta akan mengaku sebagi tuhan, orang berilmu pasti akan mengakui dirinya hamba Allah SWT.







drama sebabak (depan hospimart)


Abdul : assalamualaikum doctor.
Doc : waalaikummussalam.
Abdul : apa khabar doc? lama x nampak
Doc : badan sihat cuma iman je lemah. (subhanallah) ingatlah bahawa mati itu pasti. ini perkara benar bukan main2 tau.






~EVERYODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Sunday, May 23, 2010

Kalau Sudah Tiada Jodoh

akhirnya hujan yang diharap hingga ke petang rupanya berhenti sebelum asar. hehe. peribahasa sendiri. setelah seminggu laptopku ditinggalkan kepada encik S maka semalam beliau memberikan khabar berita sedih. ajalnya sudah tiba. beliau sudah berusaha dengan gigih namun dia tidak dapat diselamatkan. dan dengan itu saya juga ingin mengumumkan permergian saya secara rasminya dari blog tercinta. biarlah ku membawa hati yang luka ini wahai blog. maafkan daku kerana terpaksa terus mengabaikan kamu. tapi aku yakin jodoh kau dan aku masih panjang. satu hari aku pasti kembali kepadamu wahai blog.

dan di kesempatan yang x seberapa kerana curi2 guna laptop bayani ini aku juga ingin menyampaikan setinggi2 ucapan tahniah kepada sahabatku dunia akhirat SHAIRA FARHANNA IDRIS di atas perkahwinan beliau semalam. walaupun terpaksa meredah negeri sembilan dan selangor untuk sampai dari melaka ke perak aku harungi jua demi kamu shaira. kamu sangat cantik semalam seperti kamu yang selalunya cantik. moga kamu berjaya membawa cinta kamu hingga ke syurga. InsyaAllah. semalam diriku juga sungguh terharu kerana adik2 kamu shaira nani dan diklin masih mengingati diriku apatah lagi makcik minah otromen. malah sempat beliau membisikkan ke telinga ku "shaira tu x abih belajar lagi dah gatal nak kahwin. dua2 pun gatal nak kahwin" aku hanya mampu tersenyum manis. owh makcik minah aku rindu sungguh mendengar bicara jenakamu. haha.

tak ku sangka panjang pula aku menaip untuk entry kali terakhir ini. mungkin x berapa akhir lagi la bak kata orang jawa last but not least kan. sekian untuk kamu blog yang semakin dilupakan. relakan pemergianku ini.


nota kaki: entry ini sangat berunsur gedik. sila jangan muntah di sini.



~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Saturday, May 8, 2010

Broken

1113 Am

im broken. really really broke and to add to that. my laptop pun nak broke time ni. apakah?. ye laptop saya rosak maka makin kurang la saya menghapdate blog ni. minta maaf ye blog kerna telah lama mengabaikan kamu dan akan terus mengabaikan kamu. im sorry i love u. gile dah x betul. bye nak wat keje sekolah sebab saya budak sekolah masih belajar.


"Dan apabila sampai ajal itu tidak akan lambat atau cepat walaupun sesaat" goodbye my lover laptop~


nota kaki: kurang berminat dengan hidup sendiri pada ketika ini.



~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Friday, April 30, 2010

Cari Makan

937 PM

dulu x lama dulu orang cakap aku banyak duit. asyik bershopping saja kerjanya. aku xde la plak rasa aku banyak duit tapi at least aku rasa duit aku mencukupi even kalau nak bagi org pinjam seratus 2 ke. tapi sekarang aku langsung x bershopping dah. even shopping makanan pun tidak (tapi makin gemuk apakah?). yang lagi pelik sekarang aku rasa duit aku asyik x mencukupi. pelik binti ajaib. setelah ku berfikir dan berfikir aku still xtau jugak kenapa sekarang duit makin kurang. every month masuk duit rm650 tu rasa macam dah x mencukupi. segala otak fikiran aku yang x jumpe jawapan tu tetibe macam jumpe jawapan petang tadi lepas tgk Al-Kuliyyah. tajuknye cari makan. ustaz Abdullah tu cakap ade 3 cara kite nak tau bahawa rezeki yang kita dapat tu berkat.

  1. rezeki tu memberikan ketenangan kepada kita. aku musykil gak apsal dah masuk duit pun aku cam x tenang gak. duit tu macam dah tau2 je xkn cukup punye. ustaz bagi contoh seorang pakcik di sebuah kampung hanya bekerja memetik kacang (betul ke ni?) gaji pun x seberapa dahtu anak ramai plak tu. 16 orang sume anaknya. tapi dia dapat ketenangan dengan rezeki yang bagi kite x seberapa tu. alhamdulillah anak2 die yang 16 orang tu pun semuanya jadi manusia2 berguna. berkat sungguh rezeki pakcik tu.
  2. rezeki itu sentiasa mencukupi. kalau kite rasa rezeki kita tu x mencukupi mungkin kurang berkat di mana2. kata ustaz mungkin sebab itulah ramai orang kaya yang merasakan rezeki diorang x cukup2. sibuk cari duot siang malam. mungkin kena check balik. mana la tau kan kurang berkatnya di mana. jadi haruslah berasa syukur dengan rezeki yang ada. yang tuhan beri pada kita tu dah mencukupi utk kite pada waktu dan ketika ini mungkin. ini yang perlu kita fikirkan.
  3. dengan rezeki itu kite semakin dekat dengan Allah. even rezeki yang kita dapat tu x seberapa kite berasa seronok untuk bersedekah. seronok nak buat kenduri2 ajak kawan2 makan. dengan rezeki tu badan kita sihat dan kita dapat mengerjakan ibadah. ustaz jugak cakap rezeki2 yang berkat ni manalah tau akan bawak kite tunaikan haji atau bina masjid. ramai manusia zaman sekarang makin banyak duit makin jauh dengan masjid. dan kita cakap rezeki yang dicari itu halal. ya betul tapi adakah cukup keberkatannya. ustaz fahmi last week berpesan "ramai orang yang berjaya mengharungi ujian kesusahan tetapi sangat sedikit orang yang berjaya mengharungi ujian kesenangan" moga kita tidak termasuk di dalam golongan yang lupa diri.



Daripada Abu Hurairah r.a berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “ Sedekah tidak mengurangkan harta. Allah tidak melebihkan seseorang hamba dengan kemaafan-Nya melainkan kemuliaan dan tidak merendahkan diri seseorang melainkan Allah mengangkatnya.”
(Muslim, ad-Darimi dan Ahmad)


 nota kaki: dakwah itu satu tanggungjawab bukan satu pilihan.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Monday, April 19, 2010

Paeds Again

828 PM

dr shinde cakap "noor asiah, u have to speak. even if u give a crap at least u speak. dont think other student are better than u. they are juz as stupid as u"

ok die panggil saya dengan nama penuh. bagus bukan macam beliau memanggil " cahaya penawar" lalu saya hanya memandang kosong. donno want to take it to the heart or not.

" what else u want to check in general examination?" me answer "......"
and he said "see, when u speak u actually can give a correct answer"


but this behaviour didnt last long. last friday with dr Ng session. i become silent again.
dalam hati " simple diffusion, terminal bronchioles...." tapi dalam hati jela.

"OMG. in 6 months people will call u dr Asiah and u didnt remember physiology of respiration" damn i did it again. and i guess dr shinde is right about me being silent in class. i didnt remember since when i become this silent but obviously paeds have change me into someone else. it better be good.



drama swasta : sedang si gadis berjalan sopan pulang dari kelas
pakcik surau "dah tahun berapa dah nak?"
gadis " dah tahun 5 dah pakcik. tahun akhir dah (ayat berlagakkah ini?)
pakcik surau " owh cucu pakcik baru pergi india tahun lepas. baru nak masuk tahun kedua ni"
gadis " owh yeke (kebingungan tiada jawapan)
pakcik surau " good luck la ek. jadi doktor baik nanti"
gadis "terima kasih pakcik (dalam hati ada rasa terharu)






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Wednesday, April 14, 2010

Fall In Love Again

142 PM

thats pretty. i like that ~ adam lambert. eventho i dont really like lambert but tim u rox!








nota kaki: you can only trust one type of people in this world - dead people.







~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Tuesday, April 13, 2010

Seriously

1253 am

So long since the last time merapu di sini. and this will be short entry since i am so rindu tu write but got no time like seriously please believe me. sedang cuba merajinkan diri supaya diri layak untuk dipanggil exam going med student. gotta go. please blog behave when im not around. haha. till then. xoxo.




nota kaki : what didnt kill makes you stronger. i have to believe this



~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Wednesday, March 31, 2010

Speechless

1;15 AM




nota kaki: i dont have any heart or tears left to offer you ~ lee daegil






~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Cantik ke?







thanks sabri for the award. memang bertepatan la. haha..

Tuesday, March 30, 2010

Berat Padi Berisi

8:00 PM

tiada kaitan langsung pun title tu. just wondering which one is better. sila buat pilihan anda

  1. diri bijak pandai tapi bongkak dan sombong malah sering memandang rendah terhadap orang lain
  2. tidak berapa pandai tapi suka berbuat baik dan tidak sombong diri sebab xde bende nak disombongkan malah tidak memandang serong kepada insan lain
  3. memang x pandai pun tapi sangat suka menolong orang malah tidak kisah dikritik dan dihina. yakin rezeki tuhan ada di mana2.
dan janganlah kamu menjadi seperti firaun dan qarun yang terus hidup di dalam kesenangan tanpa menyedari bahawa kesenangan itu adalah tanda hilangnya kasih sayang Allah terhadap hambanya.




nota kaki: Oh God please save my soul and heart.



~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Thursday, March 18, 2010

At Last

934 AM

yeah. at last balik rumah arini. dengan diiringi oleh bebudak mmmc ni. merancang untuk konvoi ke rumah kak dina. and stop untuk bermalam di my safe heaven. sangat excited untuk kesekian kalinya tapi sedih coz sume orang dah xde kat umah. apsal la cuti selalu x sama ngn cuti sekolah kan. kalau x boleh jumpe kanak2 ribena. rindunya bebudak. entry ini sangat tidak bermotif malah tidak berperasaan juga. owh kak dina bakal menjadi isteri orang malam ni. wahh. semoga mahligai yang dibina sentiasa berada di dalam rahmat Allah. im so happy for u sis. tiada lagi berpelesaran cari makan pusing melaka selepas ni. uhuk. and kak tasnim too is going back for good. wah dah xde orang untuk dikacau di kala kebosanan. yesterday pergi membawa masa2 terakhir bersama kak tas di tempat mungkar. haha. sorry kak tas. tidak berniat mengajak orang baik buat bende jahat. ni cik nat la ni. wateva it is we gonna mish both of u. eh kak dina masih bersama cuma maybe hujung minggu je dia xde. hehe. tetibe entry ni telah ada perasaan. mata tetibe diplopia. stop now.


 ~selamat pengantin baru kak dina~


~bye2 kak tasnim nanti jumpe lagi~



nota kaki: aim to go to kmpp. rindu dia punya char keow tiau.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Tuesday, March 16, 2010

Saya Suka Dia

359 PM

masa kecik2 saya suka tengok filem hindustan. setiap hari sabtu pukul 2 ptg tunggu panggung sabtu. tapi sejak saya pergi belajar dekat india dah kurang saya tengok filem hindustan. saya rasa mungkin sebab saya dah semakin bijak menilai hasil kerja seni. ouch. and dulu saya adalah peminat setia shah rukh khan. tapi kini tidak lagi. saya rasa paling besh skang adalah amir khan even bayani cakap My Name Is Khan is not bad.


sejak dia buat comeback dalam fanaa dengan kajol. saya rasa cerita dia terus jadi besh. lepas tu taare zameen par. the best hindi movie pernah saya tonton sebab xde babak orang menari dalam cerita ni. and after 3 idiots saya bertambah yakin filem amir khan sekarang adalah lebih bermutu. mempunyai mesej yang bagus kalau faham ceritanya. and the other day buka buku depan tv skali nampak cerita mir khan terus tutup buku. ghajini. cerita dia macam typical hindi movie lawan samseng and all that but menarik. tersentuh by every character in the film. and i dont think this is a new film pun but i think i start to like d abang ketak aka amir khan. mesti sume orang pun nak yekkkkkkkkkkkkkk dekat saya kan (jangkit dengan kak dina)



nota kaki: one staff nurse tell me that she pity with dentist. and she didnt like them too.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Sunday, March 14, 2010

Anda Hebat!!

714 PM

d counting start now. i mean like NOW!! a big round of applause to kakak2 and abang2 di 16th batch. OMG now im super senior. wah kalau jadi super junior pun lagi besh. (i mean super junior d korean singer k). berdebar2 takut gelisah warghhhhhhhhhhh. really need to study. seriously x jumpe lagi semangat itu di mana2. mungkin perlu pulang ke pangkuan ibu untuk minta azimat itu. x ready langsung. camne ni. its less than 150 days left. silalah che'ah berajin2 supaya mendapat A dalam semua part tidak seperti dulu yang hanya cukup2 makan.


and today all of sudden dipaksa kak dina untuk memasak macaroni. masak punya masak sekali mak engkau punya la banyak. maka membuat kenduri kesyukuran kecil2an untuk kak sasa, kak faeiz and kak sya. disamping tidak dilupakan kak fyd and bayani. and only then i realized how much i love to cook for people. why i end up in med school instead of being a cook. gila kentang boleh bukak kedai bakery cam dalam CAKE BOSS tu. cake beliau sangat marvelous. tidak perlu merepek lagi sekian.





nota kaki: sangat rindu kampung halaman. tak dapat dibendung lagi





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Thursday, March 11, 2010

DariNya Kita Datang

749 PM


dari Nya kita datang kepada Nya kita kembali. today dah genap 2 tahun dia pergi. the pain cant never be replaced. trying to be strong. marilah sedekahkan sekurang2nya Al-Fatihah untuk roh beliau. you will always live in out heart. tahap emosi pada ketika ini tidak tentu arah. and petang tadi terlajak tidur. macam penat sangat sampai x boleh nak bangun. dapatlah mimpi yang menyedihkan tu. everything was so clear like it really happen in front of me. it was so real that i can even feel the touch at my hands. but i regret that i dun get a chance to read what were written there before i woke up. mimpi itu adalah mainan syaian. istighfar banyak2. astaghfirullah hal aazim.





nota kaki: moga roh ayah di tempatkan bersama orang yang beriman.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Monday, March 8, 2010

Petua PCM

1230 AM

setelah beberapa hari berposting PCM di Jasin, saya rasa saya seorang yang malas nak ambik proper history coz most of the time akan habis dengan sesi membina rapport (konon2 jela) bersama patient which is good i guess. and makcik2 and pakcik2 kat sini memang baek2. even saya macam malas2 je tanya diorang soklan tapi diorang bercerita dengan semangat dari hal anak hinggalah hal pokok2 di kebun. tidakkah saya sangat baek melayan kerenah mereka. and makcik2 and pakcik2 ini juga telah menurunkan beberapa petua kepada kami2 budak2 baru belajar.

  • kepada sesiapa yang ada penyakit gout boleh try petua ni. bila kena attack gout tu means masa tetibe sakit tu datang ( u noe wat i mean?) boleh sapu minyak tanah atau nama lain minyak gas. agaknye la. tapi haruslah menggunakan minyak tanah yang telah digunakan. maksudnya minyak yang korang dah letak dalam pelita and pelita tu dah korang nyalakan. macam tu la lebih kurang. sapukan je minyak tu kat tempat yang sakit.
  • today 1 makcik cakap her husband ada sakit gout. so i thot at first nak share la petua di atas tapi bila dia cakap pakcik tu dah ok maka saya batalkan je hasrat murni tu. then dia yang bagi petua kat saya. makcik cakap kalau nak mata yang sihat dan elok rajin2 la baca quran setiap kali selepas subuh. (tersenyum kambing diriku sebentar di situ) coz mata makcik tu memang still elok. i think better than mine. and she is 62 years old compare to me yang baru 12 kan. hehe. makcik pesan baca la everyday even sikit pun cukup la. akan berusaha kelak.

so renung2kan dan selamat beramal.



nota kaki: i just haven't met you yet.




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Sunday, March 7, 2010

Busuk Biar Bertempat (BBB)

4:11 PM

Courtesy Of  UstazMelaka.Net

Waktu haram bagi wanita berwangi-wangian

Waktu-waktu yang dilarang ialah ketika keluar rumah untuk ke majlis yang dibenarkan oleh syarak, di hadapan lelaki ajnabi, bertujuan untuk memikat lelaki dan ketika ke masjid untuk solat berjemaah. Keterangan yang berkaitan waktu-waktu itu ialah seperti berikut:

i-   Rasulullah saw bersabda “….seseorang wanita apabila memakai bau-bauan, kemudian melewati (melintasi) di hadapan orang ramai dalam sesuatu majlis (yang ada lelaki dan bukan muhram dengannya), maka wanita itu dikira sama (dosanya) dengan zina” (Riwayat Ahmad dan al-Tamizi)

ii-   Abu Hurairah menceritakan bahawa dia pernah bertemu dengan seorang wanita sedang pulang daripada masjid dan ia berbau wangiannya, lalu beliau menegur “Wahai hamba Allah, apakah kamu pulang dari masjid. Rasulullah saw pernah bersabda bahawa Allah swt tidak akan menerima solat wanita yang memakai bau-bauan ke masjid sehingga dia pulang dan mandi ……” (abu Daud, an-Nasaie,Ibnu Majah dan al-Baihaqi)

iii-   Dari Zainab as-Saqafi, katanya Rasulullah saw bersabda “Apabila salah seorang daripada kamu hendak ke masjid, maka janganlah memakai bau-bauan” (Riwayat Muslim dan Abu Awwanah)

iv-   Dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah saw bersabda “Mana-mana wanita yang memakai bau-bauan, janganlah ke masjid bersolat isyak” (Riwayat Muslim dan Abu Awwanah serta Ashabussunah)
Hadis ini menyebut waktu Isyak, tetapi perawinya sepakat menyatakan bahawa larangan itu meliputi seluruh waktu solat dan Isyak dijadikan sebagai contoh kerana ketika itu paling banyak fitnah bagi wanita.
Imam Nawawi pula tidak menyebut mana-mana waktu solat bahkan dihukumkan haram bagi mana-mana wanita yang ke masjid memakai wangi-wangian.

vi-   Rasulullah saw bersabda “Setiap wanita yang memakai bau-bauan, kemudian melewati di hadapan orang ramai (yang ada lelaki bukan mahram dengannya) dengan niat supaya mereka mencium baunya, maka wanita itu dikira (berdosa) sama dengan melakukan zina”

vii-   Ibnu Hajar dalam kitabnya al-Zawajir berkata “Apabila wanita keluar rumah memakai bau-bauan dan berhias, maka itu termasuk dosa besar walaupun diizinkan oleh suaminya”

viii-   Bagi wanita yang kematian suami, ketika ia masih dalam iddah, maka haram baginya berwangi-wangian. Satu fatwa daripada Imam Syafie “wanita yang kematian suami dan masih dalam iddah (4 bulan, 10 hari), maka dia dilarang daripada memakai bau-bauan”
 
Qaliyubi pula menyatakan “Bagi wanita yang kematian suami,  semasa iddah, maka haram baginya memakai bau-bauan”




nota kaki : “Akan ada pada akhir umatku nanti wanita-wanita yang berpakaian tapi telanjang, kepala mereka bagaikan bonggol unta, laknatlah mereka kerana mereka adalah wanita-wanita yang layak dilaknat.”




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Saturday, March 6, 2010

Moody Itu Apa?

1;24 AM


saya rasa macam arini saya moody tapi takde sorang pun yang terjejas dengan kemoodyan saya. maka saya confuse. betul ke saya moody arini. malah walaupun saya moody saya masih bisa keluar bergosip dengan cik bayani. and sume kasut bayani pilih saya x bagi harapan kat dia suh beli. mungkin itu disebabkan saya moody?

saya rasa memang saya moody arini sebab dalam hati ada taman rasa sebak. cam nak nangis pun ada. tetibe rasa rindu gile dengan sume geng etok terutamanya dilah dan shera juga mon and fara. ye x tahu kenapa. jadi saya rasa memang saya moody pun arini. jupe orang yang x disangka2 arini tapi saya layan orang macam biasa je. xde moody2 pun. macam mana ek rasa moody tu? malah saya rasa happy arini dengar cerita2 bahagia cik bayani. bukankah itu maksudnya saya sebenarnya x moody.

~ni bukan gambar malam ini. ini dari arkib~



nota kaki: saya rasa saya seorang yang x reti marah. dan berharap saya akan senang memaafkan jua.



~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Sunday, February 28, 2010

Saya Mahu Jadi Kaya

951 PM

banyak sangat benda yang nak diceritakan sampai otak terus malas nak berfungsi untuk berfikir dah. ditambah lagi dengan kepanasan oven bilik ni yang suhunya makin naik even x disuruh naik. rasa cam orang meroyan pun ada dah ni. konon2 cam menyesal pindah dr hostel dulu kalau tidak bilik sejuk ada aircond. tapi bila dikenangkan duit ku yang tidak pernah berada di tahap tinggi sikit dari fakir maka rasa menyesal tu terus hilang. weekend ni satu plan untuk study pun x jadi. even posting A&E yang besh dah habis. sigh. pergi kenduri orang then angin rajin jahit manik tetiba datang. and end up malam g jalan2 kat dataran sambil terkesima ada faizal tahir buat konsert. okey ini ayat poyo.




~lepas ni amie boleh tempah jahit manik dekat aku je~



and dah tak tau nak tulis apa. actually nak cerita kisah trauma di rumah gadis melayu tapi macam dah basi je cerita tu so cerita pasal duit. mana nak dapat side income ek. terasa macam nak pergi keje sambilan. seriously im BROKE!

~dan duit ku habis disini. ces~




nota kaki: thinking of doing business yang boleh untung cepat. apa ek?




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Sunday, February 21, 2010

Ni Karya Ciplak

every week masalah sama. sampai weekend je bosan. baik g kls. tapi sampai ahad nak masuk isnin je malas. apa nak jadi ni. ish ish ish. bila weekdays berdoa supaya cepatla weekend. bila weekend berdoa supaya hidup jangan la bosan sangat dari weekdays. manusia tula x pernah bersyukur.








nota kaki: the best way to help ourselves is by helping other people - blogger boy




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Saturday, February 20, 2010

You Spell BITCH!

1:09 AM

next week d last week for A&E posting. overall besh and rasa cam pergi camping wih a lot of LDK. even sebenarnya xde latihan pun. but few days ago cam ada benda cam hampeh jd. arini dah x ingat sangat wat happen tapi kalau fikir rasa cam menyampah gila.

someone in d A&E. agaknya dia rasa hebat sangat kot. ok fine kitorang memang tidakllah berfungsi sangat dalam tu kan but HELLO ingat kitorang ni apa. perlukah memerli orang bila mahu minta tolong and please la even kalau kitorang ni malas sangat pun nak g A&E tu we all tahu lagi kot nak wat A&E. macam la final year ni baru 1st time kitorang jumpe mesin ECG tu kan. baru senior berapa tahun je kot tak payah la nak kecoh kot. dah engkau grad oversea apa ingat engkau yang paling hebat. walaupun saya memang x hebat tapi tidak perlulah anda jadi begitu BIATCHY ok?

its already noon and we all were ready tu balik dah pun when manusia ni ask us
"boleh tolong watkan ECG x untuk patient ni? (sila baca dengan gaya Oh My Gucci fazura k)
" owh boleh2. patient mana?" saya yang baik hati bertanya
"u all final year kan? tu guna dat machine" hello ingat kitroang ni x tau ke itu machine ECG
" aah" jawab dengan rasa ko tolong jgn bitchy sgt bleh x
" u all dah kat sini for a few days dah kan. kalau x reti wat ECG tu macam x guna la kan"
Oh My Gucci. seriously. tolong jangan look down on other people and bajet u sangat hebat. ok gelimat aku. like derrr.

saya bukanlah berniat mahu menghina atau memaki hamun sesiapa di sini. and i dun even mention a name here eventhou i know dia x baca my blog kan. but silalah ambail pengajaran. janganlah terlalu pandang ke atas sampai batu kat kaki pun x nampak. nanti kalau jatuh bangun sendiri la wei. ntah pape perumpamaan ni. haha.


~penghargaan untuk cik nat~



nota kaki: friends lets us be a "good" ho when we graduated later k.




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Wednesday, February 17, 2010

Sekali Bah Sekali Pantai Berubah

1;08 AM

itulah perumpamaannya. sekali dr fadhly masuk sekali engkau kena heart attack. padahla dia baek je kot. haha. gabra terlebih je minah sorang ni. ya Allah banyaknya kerja dia bagi untuk esok. x siap2 lagi ni.
" tomorrow we'll do recap of today topics. i dont want any errr err. i want you to vomit it out. bila nak jawab soklan tu kena ghairah sket. bila orang tanya tu kena yakin macam tahu even x tahu pun. you all ni tulis ke x apa saya cakap ni?"

x cukup kelakar lagi tu. ada yang lebih kelakar.

" you all nak pergi mana ni?"
" nak balik sembahyang (dup dap dalam hati)"
"you all sembahyang kat masjid ke?"

haha. seb baek dpat control nak tergelak depan dia. kalau x konfim langsung x dapat balik. huhu.




nota kaki: tinggal less than 200 days to P2S2. rajin la diri..




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Monday, February 15, 2010

100th Post

1116 AM

perasaan ketika ini macam x tentu arah. bukan sebab terharu ke apa dah berjaya ke 100th post for dis blog. but ada benda yang asyik kacau otak ni. macam lagu celine dion tu "its all coming back to me now". xtau nak cakap sedih ke, frust ke x sure dengan diri sendiri. but hati memang macam x tenang since semalam. kenapalah x boleh tumpang gembira or pura2 tersenyum. i dunno if it still hurt. pelik dengan diri sendiri jugak. haish. so entry kali ni hanyalah untuk sesi luahan perasaan yang orang lain x payah nak faham. let me keep it as a secret. insyaAllah ada hikmahnya. everything happens for a reason kan even x nampak lagi apa reasonnya or saja2 buat x nampak. rasa macam dah pernah tulis entry dengan ayat yang sama camni. haishh. datang balik dah penyakit hati minah seorang ni.

"Bersyukurlah kepada Allah kerana mengurniakan orang yang menyakiti kamu kerana dialah orang yang menabahkan hati kamu. Bersyukurlah kepada Allah kerana mengadakan orang yang menipu kamu kerana dialah orang yang meningkatkan pengetahuan kamu. Bersyukurlah kepada Allah kerana mengadakan orang yang tidak mengendahkan kamu kerana dialah orang yang memupuk sifat berdikari kamu. Bersyukurlah kepada Allah kerana menciptakan orang yang menjatuhkan kamu kerana dialah orang yang memperhebatkan ability kamu. Dan bersyukurlah kepada Allah kerana menjadikan orang yang menyeksa kamu kerana dialah orang yang menguji kesabaran kamu"...Ya Allah,moga dipelihara hati yg selalu mengeluh ini.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." -Surah Al-Baqarah ayat 216


nota kaki: love is the best medicine for a broken heart - hwang jini



~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Tuesday, February 9, 2010

Special Thanks

1142 PM

a few minutes left before habisnya celebration of my bufday today. it was a nice day. and here saja gedik cam nak ucapkan terima kasih secara istimewa kepada orang2 yang berkenaan. hehe. gambar x sempat la nak amik dari cik nat. so d very special thanks goes to

  1. MAK. actually i had a plan to call mak dis morning but end up buat2 bz dekat A&E and terlupa. luckily mak yang call around 11 am. yeah still in A&E but sure la boleh jawab call kan. kan dah cakap buat2 bz je. and all my sisters and brother in laws too. thanks a lot.
  2. pakcik. u noe who u are. thanks coz macam x ikhlas buat super saving (ke apa ntah namamya) untuk call aku selama sejam walaupun sebenarnya aku patut tido awal. ko yang bersalah ko tau x.dah la penat gila ade ECG course pagi tu. memang ko la yang bersalah. sory2 tersilap actually nak cakap terima kasih.
  3. azrul mitsubishi coz belanja i makan dinner dekat simply fish. dah lama nak makan di situ sambil menunggu siapa la yang layak untuk dipow. terima kasih kerana membenarkan diri anda membelanja saya di malam hari jadi saya. hee~
  4. my housemates~tasnim, cik nat, iwa and dina. u guys are awesome. thanks for d cake even ada nama tasnim jugak kat atas tu. hehe. tapi sedap2. mekacih bebanyak ek korang.
  5. to all my friends yang wish through sms and facebook. melaratkan diri balas mesej secara private coz nanti rasa macam diri x dihargai kalau balas mesej secara lari berjemaah. kurang nikmat dunia orang cakap. hehe.

~thanks kak tas for d present~

everything going smoothly today. and it even raining to reduce the heat. x pasal2 cerita pasal cuaca x sesuai langsung kot. ok everybody once again arigato gozaimasu.




nota kaki: and im officially 24 years old gorgeous lady




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Friday, February 5, 2010

Bertuah Badan

333 PM

xtau apsal semalam tetibe mengidam nak masak puding karamel. memang bertuah badan ni. orang lain mengidam nak makan je ni boleh plak mengidam nak masak. and 1st attempt ni x berapa nak berjaya. tapi rasanya dia sangat bagus untuk health dari puding karamel yang biasa korang makan coz dia kurang gula and telur. tidak ke bagus tu. and thanks to kak dina yang melayan saya di dapur (even dia gelakkan saya sambil cakap che'ah macam nenek tua. apsal ntah.) resepi for this saya xnak letak lagi coz saya rasa cara dia macam x berapa efficient. nanti 2nd time saya akan try cari cara lain yang lebih mudah and pantas. tungggggggguuuuuuuu!!!



~d texture doesnt look so good~


~x nampak pun d gula hangus part~




nota kaki: risau gila habis gas semalam x sempat puding masak.





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOW~

Yesterday

650 PM

semalam. saya berniat murni lagi suci. konon mahu puasa sunat hari khamis. and i did it. half day. hee~ until about 1230. tolong jangan kutuk2 k. ada la sebab x posa penuh one day kan. but thats not the point here. saya timbang lagi berat semalam. belive it or not. puasa half day and my weight turun 1 kg. kalah semua peserta the biggest loser. haha. so say telah calculate. kalau saya puasa penuh for 2 weeks maybe berat saya hanya tinggal 36 kg. OMG. saya x mahu itu. oleh yang demikian saya pun batalkan semua niat untuk turunkan berat. dan saya akan makan banyak macam biasa. hehe. tapi niat untuk dapat sexy legs tu x dibatalkan lagi cuma xde action je. haha. xpe2 dah ada niat pun dah ok. orang cakap slow2 la kan. hehe.







nota kaki: mengidam nak masak puding karamel atau puding jagung. sedapnya!!!!!





~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~

Thursday, February 4, 2010

Geng Pengembaraan Bermula

751 PM

tomorrow is the last day for ortho posting but jelita officially declare hari ni. haha. suka2 ati je kan. and as it was meant to be d last day, i wonder why macam banyak plak procedure yang houseman nak bagi kitorang wat. diorang memang sempoi. and bila dah nak dekat pukul 1230. d journey begin. x larat nak cerita so lets d pictures do the talking. if they can la. haha. and im really glad we did that. penat but it was fun. mesti dah tua nanti akan ingat balik perangai x senonoh kitorang ni. hee~

so the journey begin.........














 ~marie cakap che'ah yang x tahan dengan pencemaran dekat muar~





~spot my face yang dah penat~




nota kaki: lessons for today - when people hungry, they get angry and buat baik biar bertempat. hee~




~EVERYBODY KNOWS BUT NOBODY REALLY KNOWS~
Blog Widget by LinkWithin

~The Prayer~

"Ya Allah, aku berlindung padaMu dari rasa sedih dan gelisah,
Dan aku berlindung padaMu dari sikap pengecut dan bakhil,
Dan aku berlindung padaMu dari cengkaman hutang dan penindasan orang"

~Oath Of A Muslim Doctor~

"I swear by God,the Great,to regard God in carrying out my profession.To protect human life in all stages and under all circumtances,doing my utmost to rescue it from death,malady,pain and anxiety.To keep peoples' dignity,cover their privacies,and look up their secrets.To be,all the way,the instruments of God's mercy,extending my medical care to near and far,virtous and sinner,friend and enemy.To strive in the pursuit of knowledge and harness it for benefit,but not the harm,of Mankind.To revere my teacher,teach my junior,and be brother to members of medical profession.to join in piety and charity.to live my faith in private and in public,avoiding whatever blemishes me in the eyes of God,His apostie and my fellow faithful.And may God be witness to this oath"

~10 Muwasafat Tarbiyah~

~ Aqidah Yang Sejahtera
~ Ibadah Yang Sahih
~ Akhlak Yang Mantap
~ Luas Pengetahuan
~ Sihat Tubuh Badan
~ Mampu Berdikari
~ Melawan Nafsu
~ Sangat Menjaga Masa
~ Tersusun Urusannya
~ Bermanfaat Pada Orang Lain